Ексклюзиви
четвер, 26 листопада 2015 18:35

Фірташ вирішив свої проблеми з українською владою - політолог

Фірташ вирішив свої проблеми з українською владою - політолог
фото: argumentua.com

Олігарх Дмитро Фірташ заявив, що їде в Україну. Це сигнал: він вирішив свої проблеми з владою чи принаймні порозумівся. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав політолог Антон Круть.

Чому саме зараз Фірташ повертається?

- На відміну від іншого олігарха Ігоря Коломойського, у якого величезні борги перед державою, компанії Фірташа їх виплачують. Група DF підписала з Нафтогазом договір про сплату боргів за спожитий газ. Віддав 385 мільйонів гривень Нафтогазу. Фірташ демонструє, що розуміє чого від нього вимагають і робить це.

Платитиме й далі?

- Іншого варіанту ні у нашої влади, ні у нього немає. На владу тиснуть західні кредитори. В неофіційних розмовах кажуть: "Хлопці, не даватимемо вам кредити, допоки дотуєте своїх олігархів з державного бюджету. За кошти державних підприємств". Тому й поставили умову: вирішуєте проблему зі своїми олігархами й натомість отримаєте гроші. Фірташ ще у вересні на це зреагував і зобов'язався виплачувати борги.

Навіщо їхати в Україну, коли ці питання можна вирішувати з-за кордону?

- Це може бути пов'язано з ситуацією в "Опозиційному блоці". Вони планували розійтися на два окремі проекти. Одна — група Льовочкіна-Бойка, які хотіли реанімувати партію розвитку України. Її очолював Сергій Ларін. Інша — Ахметов-Колесніков, які збиралися назвати свою партію "Мир і розвиток". Навіть поділили партійні міські та обласні осередки. Льовочкін курував Київську та Одеські області у штабі "Опоблоку". Виявилося, що на "Опоблок" якось почав впливати Віктор Медведчук. Тому поки що щось їх стримує разом. Можливо, Фірташ їде, аби порішати з проектом "Опозиційний блок". Традиційно його група — Це Бойко-Льовочкін.

Яким є його план-мінімум в Україні?

- Для всіх олігархів він один — зберегти свою власність. Укріпити вплив на підприємства, які ще контролюють. У Фірташа це облгази. Торік він вже втратив вплив на два гірничозбагачувальні комбінати, які видобувають та збагачують титанові руди.

Якщо Фірташ порозумівся з владою, то чи може не тільки зберегти свої впливи, а й збільшити?

- Навряд чи. Не тому, що влада не дасть. А тому, що все гребуть під себе і не поділяться. Та й посол Сполучених штатів Америки дуже добре контролює всі їхні рухи. Не даватимуть олігархам посилитися.

Якою може бути реакція суспільства на повернення олігарха?

- Найбільш негативна реакція могла б бути на Ахметова. Через події на Донбасі. А на Фірташа навряд чи буде гостра реакція. Так само й для влади він не є подразником. Проти нього виступає тільки Тимошенко. Хоче звести особисті рахунки ще з часів РосУкрЕнерго.

Зараз ви читаєте новину «Фірташ вирішив свої проблеми з українською владою - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути