неділя, 24 травня 2015 23:27

Євросоюз не готовий розширюватись – дипломат

Євросоюз не готовий розширюватись – дипломат
forbes.ua

Дводенний саміт "Східного партнерства" у Ризі не був покликаний обговорювати Україну. Про це у коментарі Gazeta.ua розповів дипломат Богдан Яременко.

"Євросоюз не готовий розширюватись. Шість країн нашого регіону, які долучені до ініціативи "Східного партнерства", мають абсолютно різні наміри щодо співробітництва з ЄС. Якщо Україна, Молдова і Грузія заявляють про перспективу приєднатися, то Азербайджан, Вірменія, Білорусь говорять лише про співробітництво. Важко було очікувати якихось рішень, які б говорили про чергову хвилю розширення, що намагалась зобразити на якомусь етапі українська дипломатія", – розповів експерт.

Він зазначив, що саміт "Східного партнерства" не був покликаний обговорювати українські питання: "Кілька абзаців фінальної декларації присвячені Україні і питанням, які нас турбують".

Яременко зауважив, що саміт дав сигнал Путіну, що Європа не слабка.

"Рівень відвідування саміту безпрецедентно високий. Зважаючи, що він стосується не внутрішньо-європейських питань, а взаємодії з якимось регіоном. Зібралися двадцять п'ять лідерів з двадцяти восьми. Саміт відбувався в регіоні східної Європи, в Ризі. Ця країна гостро відчуває загрозу Росії. Це і є чіткий, політичний сигнал Путіну проте, що Європа не є настільки кволою і аморфною, як хотів би собі представляти російський президент", – розповів експерт.

Він додав, що Україна не отримає безвізовий режим у 2015-м році.

"Що стосується безвізового режиму. Це питання набуло такого розголосу тільки через абсолютно незрозумілу інформаційну політику Банкової. Президент заявляв, що введення біометричних паспортів – це останній крок до безвізового режиму. Це не правда. Найближчий рік, очевидно, Україна не отримає такого режиму. Для фахівців це не стало ні відкриттям, ні розчаруванням", – розповів дипломат.

Він зазначив, що рішення про запровадження безвізового режиму залежить від ЄС.

"Навіть, коли Україна повністю виконає всі технічні вимоги, політичне рішення прийматиме Європейський союз. Розписуватись за них, коли вони зможуть прийняти це рішення – не правильно та не коректно. Це означає, що ми намагаємось тиснути на наших партнерів. Це потрібно, але не можна тиснути публічно, шантажуючи їх, виставляючи якісь граничні строки", – розповів експерт.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз не готовий розширюватись – дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути