Ексклюзиви
вівторок, 11 лютого 2014 15:34

Європа хоче реформ в Україні, а Росія – крові

Європа хоче реформ в Україні, а Росія – крові

Політолог Олександр Палій вважає, що нинішній Майдан стоятиме до оголошення дострокових виборів та повернення конституційної реформи 2004 року.

Чому в парламенті затягується процес прийняття кардинальних рішень?

–По-перше, Янукович ще не дав відмашки "регіоналам". По-друге, народні депутати не знають, до чого приведуть його переговори з Путіним, і просто бояться. На жаль, нардепи у нас значно полохливіші, ніж народ. Вони мають депутатський захист, купу охоронців, грошей, майна, зв"язки, але все одно бояться. Тому не готові вирішувати ті питання, які постали перед країною.

Вони бояться саме Януковича?

–Звичайно. Гадають, якщо він раптом зміцниться російською підтримкою і грішми, то всіх їх пересаджає і придушить. А от на Майдані люди не бояться, хоча їх лупцюють, труять газом, викрадають, калічать. На відміну від них, депутати показують себе справжніми боягузами. Це свідчить, що усі роки незалежності у нас була погана селекція по відбору народних обранців. Відтак в усі органи влади потрапили люди, які не завжди мають гідність і сміливість відстоювати свою позицію. За великі гроші до парламенту потрапляють лише холуї.

Що може нині зробити опозиція, аби прискорити виконання вимог Майдану?

–Треба масовий посилювати тиск на владу – мирний, але дуже демонстративний, щоб усім було зрозуміло, на чиєму боці народ. Київ може зараз вивести на вулицю і півмільйона, і мільйон громадян. Варто продовжувати різноманітні мирні акції протесту і не знижувати їх накалу.

Я може вплинути на ситуацію економічна криза?

–Вона підштовхує до прискорення пошуку рішень. Бо нині в Україні реально переддефолтний стан. Ще місяць-півтора – і нас чекає величезна девальвація, зупинка бізнесу, неплатежі по соціальних виплатах тощо. Це підніме напругу в суспільстві на новий виток.

США та Євросоюз пропонують фінансову допомогу Україні – 19 мільярдів доларів. Чому наша влада не приймає цю пропозицію?

–Бо Європа вимагає реформ, а Росія – крові. Українській владі краще пустити народну кров, ніж проводити антикорупційні та економічні й соціальні реформи. Москва пропонує те, що подобається нашим можновладцям, – повну безвідповідальність, можливість розкрадання грошей, придушення протестів, фіксація Януковича як другого Лукашенка. Захід дає гроші країні, а Росія – хабар владі.

Але як довго Кремль зможе давати гроші?

–У Росії економічна ситуація погіршується. Країна ще не в рецесії, але вже в стагнації. Скорочуються бюджетні програми. Така ж доля чекає інноваційні програми, обіцяні Україні, зокрема, в авіаційній галузі. Вільних грошей у російського керівництва стає все менше. У них в загашнику лежить 7 відсотків ВВП. Але якщо забрати доходи від продажу газу й нафти, то це мінус 12 відсотків. Якщо упадуть ціни на нафту, то Росія не протягне й року. Тому для Путіна підтримувати Януковича ризиковано. Занадто дорого обійдеться пару десятків убитих і 2 тисячі поранених українців.

Скільки ще може простояти Майдан?

–Я прихильник того, щоб він стояв завжди, навіть після перемоги. Це має бути місце, куди можуть будь-коли прийти тисячі людей, щоб заявити свою позицію по суспільно-політичних питаннях. Як своєрідний майданчик народної легітимності. Майдан – це унікальний український досвід запровадження механізму утримування балансу і противаг у владі. Гадаю, нині він стоятиме як мінімум до того часу, коли оголосять дострокові вибори президента і парламенті чи буде повернута конституційна реформа, яка збалансує владу.

Зараз ви читаєте новину «Європа хоче реформ в Україні, а Росія – крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути