четвер, 03 вересня 2015 18:00

ЄС пора звикатися з думкою, що з Росією тепер не по дорозі - експерт

ЄС пора звикатися з думкою, що з Росією тепер не по дорозі - експерт
ru.fifa.com

Європейський Союз збирається продовжити санкції проти Росії ще на півроку.

Заяву Комітету постійних представників країн-членів ЄС мають остаточно затвердити до 15 вересня на засіданні Ради ЄС. Про перспективи і наслідки такого рішення в інтерв`ю Gazeta.ua розповів екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко.

Що лежить у основі рішення про продовження санкцій?

- Європейський Союз і Сполучені Штати Америки, очевидно, переконанні в тому, що Російська Федерація не зробила жодних висновків з ситуації на Донбасі і в Криму. Не вжили заходів по припиненню агресії. Було б наївно очікувати, що Росія так легко її припинить. Путін сам напрошується на посилення санкцій і дуже хотілося б ще жорсткіших заходів. Нинішні й так досить негативно впливають на стан російської економіки, але їх посилення може пришвидшити процес.

Які саме санкції було б слушно збільшити?

- Йдеться про фінансову і банківську сферу. Надалі треба працювати у напрямку технологічного забезпечення. Це означатиме непостачання або блокування постачання до Російської Федерації будь-якої техніки, яка використовується для видобутку нафти і газу. Це їхні ключові сировинні статті експорту. Повинно проводитись повне згортання військово-технічного співробітництва, бо це дає Росії можливість використовувати ці технології на загрозу навколишнього мирного світу. Мають бути санкції гуманітарної сфери. Поширення заборони на в`їзд до Європейського Союзу максимальної кількості людей, які приймають важливі рішення для політико-економічного життя Росії. Такі міри разом із конструктивною діяльністю українського уряду матимуть наслідком однозначне погіршення економічної ситуації.

Як слід діяти українському керівництву?

- Завданням української влади і дипломатії на цьому етапі має бути робота з формування антипутінської міжнародної коаліції з метою посилення мір покарання Російської Федерації. Країни- агресора, яка нехтує нормами міжнародного права. Також через впливові міжнародні правові інститути примусити її почати виконувати Мінські домовленості та звільнити Крим.

Якою буде реакція Росії на продовження санкцій?

- Дивлячись на дії Росії, вводитиме контрсанкції. Не розуміючи, що таким чином ще більше поглиблює власні геополітичні та економічні проблеми. Раціонального стратегічного мислення російські керівники не мали і не мають. Тому це рефлексії на кроки Заходу і нічого нового не варто очікувати. Будуть дії за принципом "око за око, зуб за зуб", які у підсумку призведуть лише до погіршення загальної ситуації в для нашого північного сусіда.

Як продовження санкцій позначиться на Російській Федерації?

 - Порівнювати економічні потенціали США, Європейського Союзу і Росії просто не доводиться. Міри ЄС разом із можливими контрсанкціями Росії матимуть вкрай негативні наслідки для її підірваної економіки. Також існує загроза дезінтеграції. Але Захід вбачає в цьому досить примарну перспективу. Вони ще не усвідомили, що Росія у своєму теперішньому стані є загрозою не тільки для України, але і для них самих. Як і для росіян. ЄС треба звикатися з думкою, що з такою державою не по дорозі. Теперішня кремлівська влада не визнає власного фіаско, бо це означатиме провал зовнішньополітичних імперських планів.

Зараз ви читаєте новину «ЄС пора звикатися з думкою, що з Росією тепер не по дорозі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути