понеділок, 23 травня 2016 13:02

Якою має бути національна автономія кримських татар

Якою має бути національна автономія кримських татар
Фото: gordonua.com

Рішення у національній автономії кримських татар мають прийматися з урахуванням інтересів представників усіх національностей півострова.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів експерт фонду "Майдан закордонних справ" Юрій Смілянський.

"Така автономія має бути у складі України як невід'ємна її частина. Кримські татари повинні мати можливість для розвитку свого народу, мови, культури, освіти, економічної та соціальної захищеності. Але на півострові живуть не лише вони. Тому у владних структурах майбутньої автономії треба створити противаги, які б гарантували, що представники жодного народу, національності при прийнятті рішень не користуватимуться перевагою. Мають враховуватися інтереси всіх. У той же час, кримські татари повинні бути захищені від випадків, коли інші національності в сукупності прийматимуть рішення, які суперечитимуть їхнім інтересам", - сказав експерт.

Постановою Верховної Ради кримські татари визнані корінним народом України. Їх представництво посилено у керівних органах виконавчої влади, місцевих органах самоуправління на материковій частині. Але відсутні подальші кроки по законодавчому затвердженню, наголошує Смілянський.

"Кримські татари - корінний народ, але в Конституцію змін не внесено. Не розроблена й Конституція Криму. За два роки війни питання кримськотатарської національної автономії не вирішено. 15 червня відбудуться парламентські слухання. Сподіваємося, депутати проголосують за ці питання. Погодяться внести зміни в основний закон та створити органи самоуправління кримськотатарської національної автономії на материковій частині України, поки Крим тимчасово окупований. Відновлене управління кримських татар має координувати дії з деокупації та майбутньої інтеграції", - додав експерт.

"Створити таку автономію нескладно, якщо є бажання. Україні це дасть самоповагу. Усі ми хочемо справедливості для себе. Тоді маємо справедливо діяти й щодо інших. Тому кримськотатарський народ має отримати право на самовизначення", - переконаний він.

Читайте також: Кримські татари сформують уряд на материковій Україні - Іслямов

Нагадаємо, президент Петро Порошенко 18 травня у виступі з нагоди 72 річниці депортації кримських татар з півострова заявив, що ініціює зміни до Конституції щодо створення в Криму національної автономії кримських татар.

Зараз ви читаєте новину «Якою має бути національна автономія кримських татар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути