Ексклюзиви
середа, 10 лютого 2016 16:36

Експерт розповів, навіщо Порошенко забороняє НАБУ прослуховувати корупціонерів

Експерт розповів, навіщо Порошенко забороняє НАБУ прослуховувати корупціонерів

Президент Петро Порошенко прагне контролювати Національне антикорупційне бюро в розслідуваннях політичної корупції. Про це Gazeta.ua заявив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін, коментуючи президентську заборону НАБУ прослуховувати корупціонерів.

Він зауважив, що юридично прослуховувати телефонні розмови має право лише Національна поліція й СБУ. Але лише СБУ має для цього технічне забезпечення.

"Президент контролює все прослуховування в Україні через Службу безпеки. Через це не можливо задокументувати злочини, такі як, наприклад, приписують Кононенкові за звинуваченнями Абромавичуса. Бо там серед основних доказів - телефонне листування. Президент прагне контролювати антикорупційне бюро в цій важливій частині його роботи", - сказав Шабунін.

Експерт переконаний, що без прослуховування телефонних розмов розслідувати посадові злочини фактично не можливо.

"Політична корупція часто — це не лише документи. "Сірі кардинали" політики телефонують із певними вказівками директору держпідприємства, як йому проводити тендер. Яка компанія має перемогти. Або кого призначати, наприклад, начальником юридичної служби. Зафіксувати такі усні вказівки, щоб вони могли бути доказом у суді, можна виключно, прослуховуванням телефонних розмов", - наголосив він.

Шабунін прогнозує, що наслідком цієї заборони може стати неефективне Антикорупційне бюро та відсутність боротьби з політичною корупцією.

"Позиція президента - більш, ніж дивна. Адже ми створювали НАБУ саме для боротьби з корупцією в органах державної влади. СБУ може ігнорувати прохання НАБУ на прослуховування або зливати інформацію президенту", - припустив керівник Центру протидії корупції.

Він додав, що право прослуховувати телефонні розмови Національному антикорупційному бюро має надати Верховна Рада. Але подати цей законопроект повинен президент, бо має найбільшу фракцію в парламенті.

Нагадаємо, на нараді з керівним складом і детективами Національного антикорупційного бюро президент не підтримав прохання надати їм право прослуховувати корупціонерів по телефону. Глава держави зауважив, що доступ до цієї інформації – це обмеження прав людини.

"На жаль, ще з радянських часів є "традиція", коли цим правом силові органи дуже зловживають", – зазначив Порошенко. Він висловився на користь ефективної співпраці НАБУ із СБУ.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, навіщо Порошенко забороняє НАБУ прослуховувати корупціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути