Ексклюзиви
субота, 23 січня 2016 08:00

Експерт пояснив, чому з реформою судів не можна тягнути

Експерт пояснив, чому з реформою судів не можна тягнути

Верховна Рада не повинна тягнути з ухваленням конституційних змін в частині правосуддя - інакше реформу просто провалять. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда.

"Найкращий варіант, якщо зміни схвалять на цій сесії - 226 голосів. І на наступній - 300. Тоді буде шанс розпочати все дуже швидко. Якщо цього не відбудеться, то ні про яку судову реформу можна і не мріяти. Україна немає часу чекати ще рік-два-три для, щоб приймати такі важливі рішення", - сказав він.

Експерт вважає: узурпації влади над Фемідою не буде.

"Щодо призначень суддів президентом - то ніякої узурпації в цьому немає. Головне - щоб політичні органи усунули від вирішення подальшої кар'єри судді чи його звільнення. А змінами передбачено, що будь-яке рішення в цьому питанні прийматиме Вища рада правосуддя. Навпаки проект обмежує повноваження президента і парламенту", - пояснив він.

За словами експерта, конституційні зміни дають можливість для оновлення судів.

"Насправді, закладені три механізми для оновлення суддівського корпусу. Перший — ті, хто раніше призначався вперше на п'ять років, припиняють свої повноваження після завершення цього терміну. Тому десь біля тисячі посад звільняться. Другий - це оцінювання всіх. І третій - що у випадку реорганізації судів (а це краще починати з верхівки) оголосять конкурси на всі посади у новоутворених судах. І відповідно теперішні судді і люди з поза меж судової системи могли б конкурувати і доводити, що вони є кращі", - пояснив він.

Водночас, на думку правника проблеми залишаються навколо посади генпрокурора.

"Залишається політичний спосіб призначення і звільнення генпрокурора. Небезпека — він буде виконавцем волі президента. Парламент усувають від можливості висловлення недовіри. Це дійсно європейська рекомендація. Але якщо ми залишаємо політичний спосіб призначення, то тоді жодного прогресу не буде. Призначати треба через конкурси. А так фактично зберігається існуюча система. Коли критерій політичної лояльності буде визначальним. Але не виключаю, що конкурси можна буде запровадити законом. Та чи зроблять це?", - зауважив Куйбіда.

Нагадаємо, Конституційний суд схвалив президентську судову реформу.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому з реформою судів не можна тягнути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути