вівторок, 26 квітня 2016 20:29

Експерт пояснив, чому Порошенко обмежив повноваження Турчинова

Експерт пояснив, чому Порошенко обмежив повноваження Турчинова
Фото: ukr.media

Президент Петро Порошенко обмежив повноваження секретаря Ради національної безпеки й оборони України, тому що хоче більше контролю над відомством.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Віталій Кулик.

Чому президент обмежив повноваження секретаря РНБО?

- Хоче мати більше можливостей впливати на рішення Радбезу, контролювати апарат. Не збирається ділитися владою у структурі, яка знаходиться безпосередньо у його керівництві.

Порошенко спочатку погоджувався на побудову влади, коли силовики були підконтрольні та підзвітні секретарю Ради Нацбезпеки. Турчинов був партнером по коаліції, представляв інтереси "Народного фронту". Тому мав вплив на кадрові рішення в силових органах та формував порядок денний організації. Зараз ситуація змінилася. Хоч "Народний фронт" і залишається партнером, але влада перебудувалася. Тому Турчинову доведеться поступитися.

Розширення прав секретаря РНБО відбулося не так давно (у грудні 2014 року – ред.). Здійснили, щоб створити певну систему стримувань та противаг. Щоб кожен учасник післямайданної архітектури влади отримав повноваження.

При Кучмі ж, якщо секретарі Радбезу мали доступ до президента - були впливові, могли координувати та контролювати силовиків, формувати порядок денний. У безпековому плані центр прийняття рішень знаходиться у першу чергу в їхніх руках. У часи Януковича секретар РНБО фактично не мав ніяких повноважень. Лише Клюєву їх трішки розширили.

Яка буде роль у відомстві нового чиновника - "керівника апарату"?

- Здійснюватиме загальне управління кадрами, матеріально-технічним забезпеченням, займатиметься візуванням документів та організовуватиме роботу з Адміністрацією президента. Це буде "смотрящий" президента в апараті РНБО.

Для чого потрібні органи - Ставка Верховного Головнокомандувача та Воєнний кабінет?

- Ставка Верховного Головнокомандувача має стати ситуативною кімнатою, де прийматимуться військово-політичні рішення. Нам необхідний єдиний центр прийняття рішень, особливо у стані війни з Росією. Нині ж є неузгодженість дій, повноважень та компетенції різних силових відомств. Іноді вони приймають взаємно виключні рішення. Після утворення Ставки та Кабінету президент отримає можливість оперативно впливати на прийняття рішень у силових відомствах.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко 25 квітня підписав указ, яким змінив повноваження секретаря РНБО. Обмежено його можливості розпоряджатися бюджетними коштами і вирішувати кадрові питання.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому Порошенко обмежив повноваження Турчинова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути