середа, 04 травня 2016 16:00

Експерт пояснив, чому не можна проводити вибори на Донбасі

Експерт пояснив, чому не можна проводити вибори на Донбасі
Reuters

Вибори на окупованих територіях Донбасу неможливі, а узаконювати "особливий статус" неприпустимо. Про це в коментарях Gazeta.ua сказав політолог Петро Олещук.

"Позиція України має бути незмінна. Будь-яким виборами має передувати виконання всіх раніше узгоджених домовленостей. Насамперед - виведення військ, відновлення інфраструктури, припинення активних бойових дій. А далі починаємо говорити про якісь вибори," - пояснив він.

За словами експерта, "особливий статус" перетворить країну на конфедерацію.

"Норми, що закладалися в Мінських домовленостях, справді передбачають "особливий статус" цих територій. Там мають бути створені особливі органи місцевого самоврядування. Які фактично такими не є. А є органами самодержавної влади. Створять альтернативну вертикаль державної влади із власною системою судів, правоохоронних органів і власними воєнізованими структурами. Тобто, виконання цих домовленостей у повному обсязі означатиме перетворення України на конфедерацію, як-от Боснія і Герцеговина", - розказав Олещук.

На думку політолога, в ЄС добиваються виборів, щоб відродити відносини з Росією.

"Захід справді сподівається, що шляхом таких поступок (вибори - Gazeta.ua.) можна досить швидко врегулювати цю ситуацію. І далі перейти до зменшення напруження. Також це - можливість відродити відносини з Росією. Висока ймовірність, що ЄС пом'якшить санкції. Але повністю їх не знімуть. Кремлю критично важливо добитися бодай якогось мінімального їх пом'якшення. Як прецедент. Щоб у подальшому добитися повного скасування", - сказав він.

Експерт вважає, що українська сторона має пояснити західним партнерам: вибори - абсурд.

"Захід намагатиметься хоч як це все проштовхнути. Тиснутимуть. Україна зараз не має чіткої позиції. Президент постійно наголошує, що є лише шлях виконання Мінських домовленостей. Тому Захід вважає, що альтернативи немає — беріть і виконуйте. І що на це можна заперечити?" - резюмує політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США заперечують вимогу провести вибори на Донбасі

Нагадаємо, 11 травня у Берліні відбудеться чергова зустріч голів МЗС, учасників "нормандського формату" щодо України. Раніше заступник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд заявляла - для виборів на Донбасі треба гарантувати безпеку.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому не можна проводити вибори на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути