Ексклюзиви
середа, 22 лютого 2017 16:40

Експерт пояснила, чому гроші Фірташа не повернуться в Україну

Експерт пояснила, чому гроші Фірташа не повернуться в Україну
Фото: zik.ua

В Україні олігарх Дмитро Фірташ не є підозрюваним чи обвинуваченим у жодній з кримінальних справ. Тому виведені ним гроші можуть не повернутися, якщо його заарештують у США чи Європі.

Про це Gazeta.ua розповіла Тетяна Шевчук, юрист "Центру протидії корупції".

"США заарештували вже близько 50 компаній по всьому світу, пов'язані з Фірташем. Якби Україна мала якісь кримінальні справи по ньому і проводила заочні засудження, можливо ці гроші можна було б повернути. Адже наша країна була джерелом збагачення олігарха. Але поки що таких справ немає. Якщо гроші будуть конфісковані, то залишаться в казні США, чи, наприклад, Іспанії. В Україні немає жодного випадку притягнення до відповідальності олігарха такого рівня, як Фірташ. Наші правоохоронці мають довести, що він причетний до корупційних дій, а тоді оголосити йому підозру. Між Україною та США немає договору про екстрадицію. Якщо вони ув'язнять олігарха, то Україні не видадуть", – говорить експерт.

В Україні правоохоронці затримували наближених до олігарха, пояснює юрист.

"НАБУ розслідувало провадження щодо Запорізького титано-магнієвого комбінату (підприємство є частиною групи компаній Дмитра Фірташа Group DF. – Gazeta.ua). Але розслідування відбулося не по Фірташу, а щодо директора цього підприємства. Його звинуватили у розтраті 500 мільйонів гривень. Тому засуджено буде лише виконавців. Сам олігарх з 2014 року перебував у Відні. З того часу не було інформації, що українські правоохоронці його допитували чи хотіли допитати", – говорить Шевчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли суд вирішить питання Фірташа: назвали дату

Затримання Фірташа у Відні за запитом іспанської влади – це "план Б" у правоохоронців, говорить Тетяна Шевчук.

"Справа Фірташа почалася вже давно. Лише два роки тривало вирішення питання з екстрадиції. Хоча США видали ордер на його арешт ще у червні 2013-го. Рішення з екстрадиції – це примусове перевезення його в Штати. Там має постати перед судом. ФБР вважає, що в них достатньо доказів для притягнення його до кримінальної відповідальності за змову в організації злочинної групи та дачу хабара. Затримання Фірташа за запитом іспанської влади – це інша справа. Це такий собі "план Б" у правоохоронців. З боку ФБР та поліції Іспанії. В іспанців окрема справа щодо Фірташа про відмивання ним коштів. Раніше не пред'являли рішення про арешт, побоюючись, що австрійський суд міг його відпустити. Тому це був би ще один спосіб його затримати. Тепер йтимуть тристоронні переговори. ФБР узгоджуватиме в Іспанії видачу Фірташа. Але у Штатів справа на пізнішому етапі, в іспанців – це лише розслідування й обвинувального акту немає. Тому швидше за все олігарха передадуть США. Питання може затягнутися на кілька тижнів або місяців. Треба зважати на те, що у Фірташа дуже сильний захист. Він наймає найкращих юристів. Вони всілякими способами затягуватимуть процес, як це було в Австрії", – вважає експерт.

Вищий земельний суд Відня, 21 лютого, задовольнив позов австрійської прокуратури на попереднє рішення австрійського суду, який відмовив в екстрадиції українського олігарха Дмитра Фірташа в США.

Після цього Дмитра Фірташа затримала прокуратура. За повідомленнями, затримання технічно не пов'язане з рішенням суду і здійснюється на підставі європейського ордера, виданого Іспанією. Фірташа звинувачують у відмиванні грошей.

ФБР звинувачує Фірташа у корупції під час отримання дозволу на розроблення титанового родовища в Індії. Нібито олігарх та його працівники заплатили індійським чиновникам €19 млн.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснила, чому гроші Фірташа не повернуться в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути