середа, 30 березня 2016 16:02

Експерт назвав п'ять потенційних претендентів на крісло Шокіна
5

Після відставки Віктора Шокіна крісло генпрокурора тимчасово перейшло до його першого заступника Юрія Севрука. Gazeta.ua поговорила з радником міністра внутрішніх справ Станіславом Речинським про основних претендентів на посаду генпрокурора:

 

Юрій Севрук, 42 роки. У прокуратурі працює з 1997-го. З липня 2015-го - перший заступник генпрокурора.

"Не прославився особливо резонансними справами, хабарами. Функціонер. Очікувати від нього сміливості порушити кримінальні провадження проти оточення президента — не варто. Буде зручним для Петра Порошенка. Виконуватиме всі його рекомендації. Бо співробітники Генпрокуратури його штибу мають велику чинопошану, як в армії. Їм хочеться вийти на пенсію в якомога вищому званні. Тому Севрук не відповідатиме запитам суспільства".

 

Юрій Столярчук, 53 роки. У прокуратурі з 1987-го по 2004-й. Потім 10 років був на пенсії. 2014-го поновився.

"Ставився до нього з повагою до недавнього часу. Обурили його заяви, що ось-ось ми назвемо імена замовників у справі Ґонґадзе. Не можна так довго спекулювати на цьому вбивстві. Вже два роки ми живемо не при Януковичі. Що тобі, заступнику генпрокурора, заважало раніше їх назвати? Зрозуміло, що це обман і спекуляція. Його недавнє висловлювання про допит посла США Джеффрі Пайєтта свідчить про його інтелектуальний рівень. Ця людина здатна сказати будь-яку дурню, аби лиш ним були задоволені "зверху".

 

Сергій Горбатюк, 42 роки. Заступник начальника Головного слідчого управління — начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ. Має 20-річний досвід роботи у відомстві.

"Його підтримують адвокати й батьки загиблих Небесної сотні. Але він теж чийсь проект, який інтенсивно розкручують у такий спосіб. Це певним чином спекуляція. Горбатюк теж залежний від "корпоративного світогляду", підпадає під вплив прокурорських авторитетів і Банкової. Працював над "справою Тимошенко" під прямим керівництвом Рената Кузьміна. Але лише по епізодах, пов'язаних з Кіотським протоколом. Потім сам пішов. Бо знадобились більш цинічні хлопці. Він працюватиме "і нашим і вашим". Але кабінет президента завжди буде для нього в пріоритеті".

 

Наталія Севостьянова, 29 років. З 14 січня 2015-го перший заступник міністра юстиції. Досвіду роботи в Генпрокуратурі не має.

"Це представник міцного мафіозного та юридичного клану Ківалових. (Сергій Ківалов — колишній голова Центрвиборчкому в 2004 році - Gazeta.ua). Вся її кар'єра проходила під його керівництвом. Незаконно видала так звану "люстраційну індульгенцію" заступнику керівника головуправління Державної фіскальної служби в Києві Ганні Ігнатенко. Вочевидь, політтехнологи Адміністрації президента вирішили, що жінка на посаді генпрокурора буде виграшною. Це використовують не вперше. Почалося за часів президентства Леоніда Кучми. Він зробив "залізною леді" Ольгу Колінько (голова координаційного комітету по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією при президентові України — Gazeta.ua). Вважається, що суспільство краще сприймає жінок на таких посадах. В Україні гарно працює образ Жанни Д'арк. Персона Севостьянової може бути запасом на майбутнє, коли треба буде розправитись із Юлією Тимошенко. Відновити певні кримінальні справи. Або порушити нові на людей з оточення. Порошенко зараз боїться рейтингу Тимошенко. Вона вже одного разу збивала його з поста. Але в декого Севастьянова може асоціюватися з кримською прокуроршею "Няшею-Мяшею". До того ж з часів незалежної України молоді люди йдуть у правоохоронні органи з певною користю для себе. Не для того, щоб захищати закон, людей. А заради грошей. Ще на етапі вступу до вузу обирають професії прокурора, митника, податківця, СБУшника. Виросло ціле покоління циніків. Наверх по кар'єрній сходинці рухались ті, хто вмів добувати гроші й ділитись".

 

Юрій Луценко, 51 рік. Глава фракції "Блоку Петра Порошенка" в парламенті. Міністр внутрішніх справ з 2005-го по 2006-й, 2007-й рік. Не має юридичної освіти та досвіду роботи в Генпрокуратурі.

"Ідея призначити політика на посаду генпрокурора — не погана. Із середовища Генпрокуратури немає достойної кандидатури. Хоча він вже очолював правоохоронні органи. Показав себе з не дуже хорошого боку. Чутки про продаж посад у МВС за його каденції досі ходять. Окрім того, Луценко дуже близько пов'язаний з групою колишнього генпрокурора Віталія Яреми. Лобіює його людей. Це не просто згода хорошу людину поставити на хороше місце. А капіталовкладення. Ти людину поставив на посаду, він тобі щомісяця платить. Тут уже питання довіри".

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав п'ять потенційних претендентів на крісло Шокіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути