четвер, 17 липня 2014 12:34

Економіка Росії регресуватиме від санкцій Заходу - Таран

Економіка Росії регресуватиме від санкцій Заходу - Таран
Сергій Таран. Фото: Фейсбук

 На саміті в Брюселі у середу, 16 липня, представники 28 країн ЄС домовились про поширення штрафних заходів, що торкнуться російських компаній. Нові економічні санкції щодо Росії ввели і Сполучені штати. В списку опинилися компанії російського оборонно-промислового комплексу. Серед них корпорація "Алмаз-Антей" і концерн "Калашников", "Іжмаш", "Базальт", "Уралвагонзавод", концерн "Радіоелектронні технології" (КРЕТ) та "Сузір'я", Конструкторське бюро приладобудування і НВО машинобудування, "Новатек", "Роснефть", ВЕБ і "Газпромбанк".

Санкції США вдарять по фінансовій активності російських кампаній, які складають серйозну частину російської економіки. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Сергій Таран.

 Чому Європа досі не погодилася на введення третього пакету санкцій щодо Росії, а зупинилася на розширенні другого етапу?

- Європа це достатньо бюрократичний механізм і перед тим, як ухвалювати санкції, там мають пройти всі можливі заходи, які б передували жорсткому третьому етапу. Тому Європа поступово, крок за кроком вводить санкції і рано чи пізно дійде й до третього етапу. У всякому разі, коли Росія посилюватиме війну проти України. Але для Європи інструмент санкцій це чи не єдиний інструмент щодо Росії. По великому рахунку Європа намагається не допустити того, щоб дійти до цього третього етапу. І тому це все відбувається поступово.

 Які наслідки можуть бути для Росії від санкцій, введених США?

- Санкції США вдарять по фінансовій активності російських кампаній, які складають серйозну частину від російської економіки. Якщо раніше йшлося лише про персональні санкції, то зараз це стосується безпосередньо тих інституцій, які впливають на сектори економіки. Це не є санкціями третього рівня, бо не йдеться про прямий вплив на сектори економіки, але йдеться про санкції щодо тих людей або тих підприємств, які безпосередньо впливають на всю економіку і на цілі сектори економіки. Тому вчорашні санкції з боку США це все таки не те, що хотілося б. Але це достатньо болючі удари для російської економіки, зокрема у сфері торгівлі енергоресурсами.

Як Росія відреагує на розширення санкцій з боку ЄС та США?

- Росія пробуватиме знайти собі альтернативних партнерів в геополітичній сфері. Можливо спробує посилити відносини з Китаєм чи з Латинською Америкою. Але грошей від цього в Росії більше не стане. Це буде спроба показати Сполученим штатам, що Росія здатна створювати якісь альтернативні політсили на світовій арені, але допомогти відновленню російської економіки це вже не зможе.

Чи не посилять міжнародні санкції агресію Росії щодо України?

- Агресія Росії щодо України не зміниться. Але можливостей для її посилення буде менше. Бо економіка Росії регресуватиме.

Росія зменшить свою агресію лише у тому разі, якщо в Україні будуть сформовані достатньо серйозні військові резерви, буде проведена мобілізація, створені потужні загони спротиву. Це єдине, що може послабити вплив Росії. Звичайно санкції теж важливі, але вони вторинні в порівнянні з цим.

Зараз ви читаєте новину «Економіка Росії регресуватиме від санкцій Заходу - Таран». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути