Ексклюзиви
субота, 13 жовтня 2012 16:51

"Дві третини парламенту матимуть "Регіони" - Гончарук

"Дві третини парламенту матимуть "Регіони" - Гончарук
"Свобода" має шанси потрапити до парламенту, якщо влада їй "підіграє" ФОТО: radiosvoboda.org

Об'єднана опозиція "Батьківщина" мала б більшість у парламенті, якби партійні лідери та яскраві особистості балотувалися по мажоритарних округах. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Агентства моделювання ситуацій Валерій Гончарук.

"В Україні уже протягом 10 років не було мажоритарної складової на парламентських виборах. Тому багато виборців уже забули про те, що таке мажоритарні кандидати, - говорить Гончарук. - Те, що політичні партії просувають своїх кандидатів і у мажоритарних округах, суттєво вплинуло на сам процес цих виборів. Ті партії, які змогли висунути сильних кандидатів по мажоритарці, зможуть розраховувати на додаткові місця у парламенті".

У будь-якому випадку провладним політичним силам легше, позаяк вони володіють чималими ресурсами. Йдеться не лише про адміністративну складову, але й про фінансову. Як наслідок вони можуть проводити потужнішу виборчу кампанію. Опозиційні кандидати у цьому плані програють. Окрім того опозиційні партії зробили велику помилку, коли найсильніших кандидатів внесли до списку. От і виходить, що мажоритарка у них - оголена.

Якщо б об'єднана опозиція обрала іншу стратегію і лідери балотувалися б на мажоритарних округах, як би це вплинуло на результат ?

За останніми соціологічними дослідженнями Партія регіонів плюс комуністи - з одного боку. Батьківщина плюс УДАР — з іншого. Кількість мандатів — приблизно однакова. Однак у мажоритарних округах домінуватиме Партія регіонів. За рахунок мажоритарників, позапартійних та перебіжчиків дві третини парламенту матимуть "Регіони". Якщо б опозиція висунула на мажоритарних округах сильних кандидатів, то вони мали б рівні шанси із провладними кандидатами. А отже не виключено, що вона отримала б більшість у парламенті. Багато лідерів, яскравих кандидатів обрали список і вирішили не йти самостійно. Але у Центральній Україні ці кандидати мали б великі шанси. Бачимо, що там опозиція висунула відверто слабких кандидатів.

Так само на руку владі грає відсутність консолідації "Батьківщини" та УДАРу на мажоритарних округах. Зараз вони наче узгоджують своїх кандидатів. Та на цьому етапі процесу все не так просто. Мажоритарники вкладали серйозні кошти у виборчу агітацію, на округах почалася внутрішня боротьба, полилися образи. За законом партія може зняти кандидата, але це не означає, що цей кандидат погодиться. Він може вести якусь іншу гру, подавати скарги і так далі. То ж результат зняття може мати непередбачувані наслідки. Хоча це й правильний крок. На мажоритарних округах кандидати від опозиції та УДАРу мають рейтинг — 10-15%. І завдяки узгодженню вони можуть отримати певне лідерство. Хоча цей крок запізнілий.

ЕNЕМО оприлюднило перевиборний звіт. Спостерігачі прогнозують, що пік порушення припаде на день виборів. Як вони вплинуть на результат виборів?

У день голосування порушення будуть, але не так з боку партій, як окремих мажоритарних кандидатів. Порушуватимуть там, де є реальна боротьба. Прогнозують різноманітні фальсифікації, у тому числі вкидання бюлетенів, провокації на виборчих дільниця, фальсифікацію протоколів, підкуп виборців. Питання лише у їхній формі та масштабах. Кандидати-мажоритарники і від влади, і від опозиції намагатимуться сфальсифікувати вибори. Але партійна приналежність тут не головне. Наприклад, у мажоритарних округах у Дніпропетровську відбувається боротьба не між опозиційними і провладними кандидатами, а між двома "регіоналами". Одного висунуто офіційно від Партії регіонів, інший - балотується як самовисуванець, але також є членом цієї партії.

Як можна запобігти фальсифікаціям?

Кандидати у депутати, представники партій можуть залучати своїх спостерігачів, у тому числі і міжнародних. Їхня присутність забезпечать прозорість виборчого процесу. Тоді фальсифікувати результати голосування буде складно. Не буду оригінальним, коли скажу, що міжнародні спостерігачі у нас поділяться на два табори. Один — спостерігачі із країн СНД, які визнають вибори законними і демократичними. Інший - спостерігачі від ОБСЄ, які висловлюватимуть критичні оцінки. Більшість спостерігачів будуть запрошені певними партіями. Тому не виключено, що у них будуть партнерські стосунки певними провладними партіями. Це вплине на те, що вони скажуть про вибори.

Як вплинуть порушення на долю партій, які на межі прохідного бар'єру - "Свобода" та "Україна-Вперед!"?

"Свобода" має шанси потрапити до парламенту, якщо влада їй "підіграє". Вона може пройти завдяки додатковій активізації та мотивації своїх виборців. Якщо за останні два тижні будуть зроблені певні кроки зі сторони парламенту та влади, які зможуть обурити їхній електорат, то "Свобода" набере свої 5%. Також їм допоможуть нестандартні акції, як от 14 жовтня.

Чому ж ця виборча кампанія така млява?

Перш за все - лідери опозиційних сил зараз перебувають за ґратами. Лідер провладної партії Віктор Янукович самоусунувся від кампанії. На цих виборах працює, так би мовити, другий склад. Це також впливає. Єдина партія, яка намагалась використати нестандартні кроки, - "Україна — Вперед!". Але і вони не змогли запропонувати нічого нового.

Зараз ви читаєте новину «"Дві третини парламенту матимуть "Регіони" - Гончарук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

111

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути