вівторок, 06 жовтня 2015 18:18

Дозвіл іноземцям служити в ЗСУ вирішує проблему їх правового статусу - Тимчук

Дозвіл іноземцям служити в ЗСУ вирішує проблему їх правового статусу  - Тимчук
Фото: УНІАН

Ухвалення закону №2389, який дозволяє іноземцям та особам без громадянства проходити військову службу у Збройних Силах України, встановлює соціальну справедливість та вирішує важливе питання правового статусу добровольців з інших країн.

Про це заявив автор законопроекту, представник "Народного фронту" Дмитро Тимчук.

Він зазначив, що від самого початку російської агресії проти України, коли українські військовослужбовці мали досить невеликий потенціал для її відбиття, саме добровольчі батальйони, в складі яких було багато іноземних громадян, взяли на себе перші удари.

Однак, за його словами, до сьогодні, тобто до ухвалення закону №2389, такі іноземці де-юре не мали жодного правового статусу в Україні.

"Виникало питання, як можуть не громадяни України зі зброєю в руках перебувати в зоні АТО? Що вони взагалі тут роблять? Я вважаю, що цей закон слід було приймати вже дуже давно", - підкреслив Тимчук.

На його думку, ухвалення закону №2389 не лише вирішує важливу ситуативну проблему щодо правового статусу іноземців у Збройних Силах України, але й унормовує глобальне питання – визначення поняття найманців в українському законодавстві.

"Ми йдемо шляхом розвинених країн світу. В багатьох європейських країнах вважається нормою, коли іноземні громадяни можуть служити у збройних силах держави. Раніше у нас не було розуміння і чіткого юридичного визначення, що таке найманство. Відтепер цей термін прописаний у нашому законі у повній відповідності до міжнародного права, зокрема – до Конвенції ООН по боротьбі з найманством", - заявив народний депутат.

Крім того, Дмитро Тимчук повідомив, що визначення норми про найманство дозволить українським громадянам, які здобули військовий досвід в зоні АТО, після звільнення зі ЗСУ проходити на законних підставах військову службу в інших країнах в якості інструкторів. До ухвалення закону №2389 такі дії, згідно з чинним українським законодавством, вважались би карним злочином, зауважив він.

"З прийняттям нашого закону ця проблема знімається. Якщо тепер громадяни України будуть служити закордоном на таких самих посадах, отримувати там таку саму зарплатню, як військовослужбовці національних збройних сил, то це вже не буде найманством. На Заході це нормальна практика", - пояснив парламентар.

Зараз ви читаєте новину «Дозвіл іноземцям служити в ЗСУ вирішує проблему їх правового статусу - Тимчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути