середа, 11 квітня 2012 15:09

Донецький суд забракував роботу міліції по "справі про антипрезидентські листівки"
5

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Сьогодні, 10 квітня, біля будівлі Ворошилівського райсуду у Донецьку пройшла студентська акція протесту: "МАМА казала, що це говорити не можна".

Півтора десятка юнаків і дівчат тримали рукописні плакати: "1метр = 100 см", "У води три стани", "2 +2 = 4", "Земля обертається навколо Сонця", та інші.

"Подобається нам це чи ні, але наш президент сидів у в'язниці, і це такий же очевидний факт, як те що "2 +2 = 4", - пояснив студент Дмитро Дядик, - А виходить, що говорити про це не можна, так само як не можна проводити акції протесту. Свобода слова і свобода мирних зібрань - такі ж непорушні істини, як те, що "Земля обертається навколо Сонця".

27 березня Дядик і двоє його товаришів проводили акцію на підтримку херсонських студентів, переслідуваних правоохоронцями за розклеювання листівок з "помилковими чутками" про президента України Віктора Януковича.

Вони нічого не розклеювали, а просто стояли біля обласного управління міліції на вулиці Горького і тримали збільшені копії листівок. На цих листівках під фото Януковича було написано: "Я другой такой страны не знаю, Президент которой бывший зэк". Студентів затримали для встановлення осіб, хоча вони пред'явили паспорти, і доставили у Ворошиловський райвідділ міліції Донецька, де без будь-яких підстав протримали 2 години.

Сьогодні Ворошиловський райсуд мав розглянути питання про притягнення студентів до відповідальності за дрібне хуліганство. Однак, суддя Ірина Бухтіярова ухвалила: "Повернути адміністратівний матеріал Ворошилівському райвідділу міліції для додаткового оформлення". У постанові зазначається, що відповідальність за дрібне хуліганство настає за нецензурну лайку в громадських місцях, образливе чіпляння до перехожих та інші дії, що порушують громадський порядок. Протоколи, які склали на хлопців, не відповідають вимогам законодавства, підкреслила в постанові суддя Бухтіярова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Донецьку міліція не дозволила розклеювати листівки з Януковичем, є затримані

"Ми тоді не більше 5 хвилин постояли, як до нас під'їхала патрульна машина, вийшов з неї чоловік, ім'я та по батькові назвав, посвідчення не показав і звання не назвав, - розповів про події 27 березня студенти Богдан Манюк, член правозахисної мережі "МАМА" . - Каже: "Пройдіть в машину для встановлення осіб. Я вас ПОКИ ввічливо прошу". Відвезли, тримали у напівпідвалі 2 години. У журналі написали "доставили", а коли ми звідти йшли, звернули увагу, що вже закреслили слово "доставили" і написали зверху "за викликом". Ніби ми самі прийшли".

"Було видно, що в міліції не знали що з нами робити, чекали наказу згори, - говорить студент Олександр Кисельов. - Самі ж у нас питали: "А за що вас затримали?" І ми не знали що відповісти. У мене силою виривали з рук паспорт, щоб зробити собі ксерокопію. Поки ми чекали, один з міліціонерів підійшов: "О, давайте їх нам! Будуть понятими". А інший каже: "Не, цих в поняті не можна. Вони політичні"! Принесли на листочках вже готові роздруківки протоколів".

"Наша міліція не здатна нормально навіть відпрацювати ось таке політичне замовлення. Бачачи, що залучити хлопців нема за що, навіть не постралися поквапитися і знайти якогось лжесвідка або липового потерпілого, який би сказав, що студенти мирної акцією порушили його спокій", - прокоментував адвокат Дмитро Коробко.

Зараз ви читаєте новину «Донецький суд забракував роботу міліції по "справі про антипрезидентські листівки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути