Ексклюзиви
четвер, 10 вересня 2015 16:46

До кінця місяця кримські татари заблокують в`їзд на півострів - Джелялов

До кінця місяця кримські татари заблокують в`їзд на півострів - Джелялов
Наріман Джелялов Фото: Facebook

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що кримські татари почнуть блокування Криму з материкової частини України. Метою акції є знаходження механізмів захисту громадян, які проживають на півострові. Детальніше про проведення акції у інтерв`ю Gazeta.ua розповів заступник голови Меджлісу Наріман Джелялов. Він залишився жити на півострові.

Що стало приводом до заяви про блокування Криму?

- Ця тема обговорюється дуже давно. Не лише кримськими татарами. А і з часу першої зустрічі в лютому представників Меджлісу кримськотатарського народу з Петром Порошенком. Тоді на зустрічі були Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв і, тоді ще вільний, Рустем Умеров. Вони говорили про те, що у Крим вільно без заборон з України в`їжджає велика кількість вантажних автомобілів. Вони ввозять різне продовольство. Але не до Криму, а далі, до Росії. Вже тоді багато кримських татар заявляли, що не можна годувати країну, яка веде військову операцію на території України. Ця акція- блокування доріг, відключення світла, води- сприймається і задумується як реакція на порушення прав людини і прав кримськотатарського народу. Організаторів непокоїть те, що безневинні Савченко, Сенцов та інші знаходяться під російським арештом. Це обговорювалося з керівництвом країни. І ми дійшли висновку, що потрібно спробувати припинити цей порочний зв`язок київського бізнесу з країною-окупантом. Не можна терпіти і годувати ворога. Саме тому заявили про проведення такої акції блокування.

Коли готується початок? Хто організатор блокування?

- Це представники Меджлісу кримськотатарського народу і власник телеканалу "АТР", колишній російський бізнесмен, Ленур Іслямов. Зараз він вже декілька місяців мешкає в Києві. Подія планувалася раніше, але через масові заворушення під Верховною Радою її перенесли. Зараз дату приблизно встановлено на кінець вересня. Остаточна інформація буде відома через тиждень.

На які кроки збираються піти кримські татари? Що означає повне блокування Криму з материка?

- Сам Ленур Іслямов і Мустафа Джемілєв неодноразово заявляли про відключення світла як реакцію на порушення прав людини, прав корінного кримськотатарського народу. Блокування ввезення продовольства. Для Криму це матиме певні негативні наслідки. Але дуже багато людей з боку Києва і України серцем підтримують такі дії. Українські товари в Криму складають приблизно п`ять відсотків вітрини. Був на ринках будівельних матеріалів- майже нічого з України немає. Якби вони складали б велику долю продуктових марок, тоді можна обурюватись блокуванню продовольчого постачання. Викликає роздратування, що всі товари тут не затримуються. Їдуть у Росію.

До акції залучатимуть кримських татар півострова чи материкової частини України?

- Представники Криму, які продовжують проживати на півострові, навряд чи братимуть участь. Рушійною силою мають бути і будуть переселенці з Криму, які знаходяться на материковій Україні. Матимемо надію, що не тільки кримські татари. А і виселені українці, росіяни.

Чи проводилися переговори в центральною владою?

Я не знаю, бо не міг поспілкуватися з цього приводу з колегами. Всі телефони прослуховуються. Але впевнений, що акція обговорювалася з найвищим керівництвом України. Чомусь активну тактику застосовує лише громадський сектор. Декого непокоїть, що це роблять лише представники кримськотатарського народу. В таких речах повинні брати участь усі. А найголовніше- сама держава. Кримською тематикою займаються багато людей, але, в першу чергу, це сама кримськотатарська спільнота. В Україні зараз більше контролюють ситуацію з публічними заходами. Особливо після подій під Верховною Радою. Таку серйозну публічну акцію повинні були обговорювати на дуже високому рівні української центральної влади.

Не боїтеся тиску з боку кримського керівництва?

- Боятися варто вже тільки останнього- масового ув`язнення і вбивств. Все інше ми на собі відчули. Велика кількість людей отримала прокурорські попередження, неодноразове спілкування з правоохоронними органами і так далі. Тому такого роду тиск навіть звичним стає. До більш серйозних загроз ми теж готові. Без наслідків таких політичних акцій не буває.

Який результат акція може отримати?

- Поки що не відомо, чи це буде показово на кілька днів. Чи це організують постійно у сильну блокаду. Можуть виникнути різні конфліктні ситуації і з водіями, і з правоохоронцями. Дуже важко прогнозувати реакцію Криму і України. Але у результаті проблема отримає черговий державний резонанс. Ми прагнемо, щоб нас почули.

Чи готові до провокацій?

- Так, бо тут задіяні великі гроші. Можуть з`явитися профінансовані групи у вигляді добровольців, волонтерів чи будь-кого. Ніби-то патріотів. Таке ми вже бачили у Закарпатті. Провокації можуть бути не тільки з боку спецслужб Росії, а і в Україні бажаючі знайдуться. Багатьом заважатиме блокування. Треба бути готовим до всіх можливих варіантів розвитку подій.

Скільки щодня заробляє Україна на ввезенні продовольства до Криму?

- Українські вантажівки в`їжджають в Крим, далі не пускають. Тут їх чекають машини з російськими номерами. Товар перекладається прямо на дорозі біля будь-якого міста. З українським водієм розраховуються і на цьому все. Колись при перетині кордону я нарахував близько чотирьохсот вантажівок. Російська сторона, Роскомнадзор забороняє масовий український товарообіг у Криму. Хтось за власною ініціативою може небагато чогось ввозити. Тільки у маленьких крамничках можна потім ці товари побачити. У великих супермаркетах уже все замінено на російські аналоги. Українських ліків теж немає.

Чому досі не введені санкції проти півострова?

 - Усі мої знайомі політики, експерти і прості люди здивовані, що центральна українська влада цього не робить на офіційному рівні. Парламент акцентує увагу тільки на моральній стороні введення санкцій. Тоді чому до цих пір не полегшена процедура отримання документів, необхідних на території України? Хоча б у Херсонській області. Для школярів, випускників, аби потрапити в українські ВНЗ. Також безпосереднє спілкування родичів, робочі моменти компенсувати. Ніхто не протягує руку допомоги. Києву потрібно шукати баланси і бути послідовним. Багато українських бізнесменів заробляють гроші на транзиті українського продовольства. Бо відкрито через україно-російський кордон торгувати їм не вдається, а через Крим- безпечно. Проблеми корупції українська влада не позбулася.

Зараз ви читаєте новину «До кінця місяця кримські татари заблокують в`їзд на півострів - Джелялов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути