понеділок, 30 листопада 2015 13:11

Для Порошенка результати виборів у Маріуполі стали найбільш розгромними - голова Комітету виборців

Для Порошенка результати виборів у Маріуполі стали найбільш розгромними - голова Комітету виборців
dw.com

У неділю в Маріуполі і Красноармійську на Донеччині відбулися місцеві вибори. Їх перенесли через зрив 25 жовтня. Явка виборців у двох містах перевищила 30%. За результатами екзит-полу перемогу у Маріуполі здобуває "Опоблок", а на виборах мера лідирує самовисуванець Вадим Бойченко.

Розгромний результат на виборах для сил коаліції - це, насамперед, проблема самої коаліції, - каже в інтерв'ю Gazeta.ua голова Комітету виборців Олексій Кошель. - Яка не могла згуртуватись навколо одного кандидата і висунути сильних представників до міської ради.

Як загалом пройшли вибори у цих двох містах?

- День голосування у Маріуполі і Красноармійську пройшов на дуже високому рівні. Порушення були поодинокі і не системні. І серйозного впливу на виборчий процес не мали.
Але якщо оцінювати підготовку до виборів, то рішення ЦВК, яким роз'яснювалось положення закону про особливості проведення виборів, фактично заблокувало проведення агітаційної кампанії.

Постали дві проблеми - надзвичайно неякісний виборчий закон, який нашвидкуруч написали. І надзвичайно неякісне тлумачення закону з боку ЦВК. Формально остання виконала положення закону. А реально це призвело до того, що жителям Маріуполя і Красноармійська фактично запропонували кількатижневий формат передвиборної тиші. Багато жителів забули про програми кандидатів. Їх позбавили можливостей оцінювати суб'єктів виборчого процесу за їхньою активністю. І дуже добре, що було рішення суду, яке принаймні на два дні розблокувало виборчий процес.

Тому у мене не було здивувань, чому така низька явка у Маріуполі. Якби не традиційна дисциплінованість представників металургійних підприємств, то вона була би значно меншою.

Про що свідчать попередні результати екзит-полів у Маріуполі?

- "Блок Петра Порошенка" і Радикальна партія Олега Ляшка отримали розгромні показники. Якщо "Батьківщина" і "Самопоміч" можуть собі дозволити вести неактивну кампанію, то перші дві - ні.

Ми пам'ятаємо активність Ляшка саме в Маріуполі, під час війни зокрема. Його партія завжди була присутня там. Вони мають зробити серйозні висновки після надзвичайно низького результату. Взагалі місцеві вибори для цієї партії стали тривожним сигналом, який показує втрату впливу. Їм потрібно робити висновки і на заміну популізму пропонувати конкретні ідеї, програми.

Для "БПП" ці результати стали найбільш розгромними. Якщо загалом по Україні ми бачимо досить високі показники, то тут досить тривожний сигнал. Кандидат від пропрезидентської політсили Олександр Романюк, за даними екзит-полів, отримує менше 1 відсотка голосів.

Наслідками такого низького результату є також загравання з "Опозиційним блоком". Ми вже бачили як на місцевих виборах "БПП" у багатьох регіонах фактично зіграв у піддавки "Опоблоку". Так, на Київщині кандидати масово не висувалися в мери у містах-супутниках столиці. Або пропонували непрохідних кандидатів. У Маріуполі схожа ситуація. Так просто не буває, коли партія на всеукраїнському рівні отримує близько 20 відсотків, достойні результати на президентських і парламентських виборах. І водночас розгромний результат у Маріуполі.

Чи можна говорити про реванш колишніх "регіоналів"?

- Я б не став робити паніку з результатів виборів. Зараз багато хто жартує, що результати виборів збігаються з результатами у ДНР. Це не зовсім так. Якщо подивитися на результати 2010 року, то тоді проєвропейські партії загалом отримали близько 10% відсотків голосів виборців. Зараз якщо підсумувати результати "БПП" і "Батьківщини", партії Ляшка, "Свободи" та інших, то це близько третини. Це показує, що у Маріуполі все-таки є потужна меншість з проєвропейськими настроями. Згадаємо, як у вересні цього року на вулиці вийшли 12 тисяч людей у вишиванках. Це неймовірно велика кількість для такого міста. А те, що вийшов розгромний результат на виборах для сил коаліції, це насамперед проблема самої коаліції. Яка не могла згуртуватись навколо одного кандидата, не висунула сильних представників до міської ради.

У Маріуполі з'явилась певна критична маса людей, котрі не підтримують керівництво металургійного підприємства. Два роки тому 5 тисяч мешканців вийшли на екологічні акції протесту. І це якраз було у пік режиму Януковича. На жаль, цими проукраїнськими, протестними настроями і проєвропейською хвилею не скористались партії коаліції. Тому й отримали велике політичне фіаско. Важливо зробити з цього висновки. А парламенту і експертному середовищу подумати про те, як оздоровити партійну систему України. Щоб долати такі ганебні явища, як політична торгівля, гра у піддавки.

Зараз ви читаєте новину «Для Порошенка результати виборів у Маріуполі стали найбільш розгромними - голова Комітету виборців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути