понеділок, 12 жовтня 2015 14:24

Для переселенців з Донбасу треба створити спецдільниці по всій Україні - екс-голова Комітету виборців

Для переселенців з Донбасу треба створити спецдільниці по всій Україні -  екс-голова Комітету виборців
tsn.ua

Влада повинна надати вимушеним переселенцям з Донбасу право голосу на місцевих виборах 25 жовтня.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав екс- голова Комітету виборців, народний депутат Олександр Черненко.

"Навряд чи біженці встигнуть повернутися на Донбас за короткий проміжок часу. Навіть якщо вибори організовуватимуть після виведення військ. Влада повинна дати їм можливість проголосувати у місцях, де вони тимчасово мешкають. Найбільш дієвий спосіб- це створення спеціальних дільниць в містах компактного проживання переселенців. Для цього треба робити витяги з реєстру виборців. Право голосу донбасцям обов`язково слід надати. Технологічно забезпечити таке голосування по всій Україні легко", - заявив він.

На його думку, Україна повинна опиратися на європейський досвід забезпечення голосування для вимушених переселенців.

"В місцях найбільшого скупчення біженців необхідно створити велику кількість виборчих дільниць. Такий спосіб допоможе забезпечити високу явку на виборах. У нас є великий досвід західних країн, який треба використовувати. Після війни у Боснії 1992- 1995 років, вибори там проводились під егідою ООН. І боснійським біженцям у Німеччині створили умови для голосування. Це дійсно європейське ставлення до людей", - зазначив Черненко.

Нардеп наголосив, що до голосування по інтернету на місцевих виборах українці ще не готові.

"Також можливе проведення дистанційного голосування. Але для цього потрібно більше часу і ресурсів. Це важко буде організувати. Українці не готові до такої форми проведення виборів. Ні фізично, ні морально. Вони звикли ставити власноручні підписи", - додав він.

Нагадаємо, після 25 жовтня у Верховній Раді планують розпочати підготовку законопроекту про особливості виборів в окупованих районах Донбасу. Розглядатимуться зареєстровані законопроекти, які забезпечать можливість внутрішньо переміщеним особам голосувати. У своєму вчорашньому зверненні президент Петро Порошенко наголосив, що обов`язково забезпечить право переселенців обирати місцеву владу на Донбасі.

За даними Мінсоцполітики України, станом на 5 жовтня на обліку перебувають 1517116 вимушених переселенців зі сходу України.

Зараз ви читаєте новину «Для переселенців з Донбасу треба створити спецдільниці по всій Україні - екс-голова Комітету виборців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути