Ексклюзиви
понеділок, 26 червня 2017 19:33

Дипломат прокоментував зустріч Порошенка та Макрона

Дипломат прокоментував зустріч Порошенка та Макрона
Еммануель Макрон приєднався до мантри Петра Порошенка про безальтернативність Мінських домовленостей - дпломат / Фото: ZIK

Після зустрічі українського та французького президентів стало зрозуміло, що Еммануель Макрон приєднався до мантри Петра Порошенка про безальтернативність Мінських домовленостей.

Про це Gazeta.ua розповів експерт-міжнавродник Олександр Хара.

Макрон заявив: "Ми не повинні починати з нуля, а виконувати конкретні угоди". Отже, Європа зацікавлена в Мінських угодах чи не бачить іншого виходу?

- Перед візитом до Вашингтону лунали заяви про можливе залучення Сполучених Штатів до нормандського формату. Така вірогідність збентежила Макрона. Заявив, що він не чув альтернативних пропозицій від американців чи будь-кого іншого, які могли б змінити формат домовленостей. Фактично французький президент приєднався до мантри Порошенка про необхідність дипломатичного врегулювання. Макрон вважає, що може проявити себе на зовнішньополітичній арені як той, хто приніс результати цьому формату. Тому й виступає за лідерство Європи у цьому питанні.

Зустріч у нормандському форматі може відбутися на початку липня. Про що, ймовірно, говоритимуть?

Петро Порошенко говорив напередодні, що потрібен якийсь додатковий документ, в якому було б чітко записано послідовність реалізації "Мінська-2". Напевно, йдеться про той документ, який до кінця року мав би бути розроблений міністрами закордонних справ й презентований главам урядів держав Нормандської четвірки.

Маю сумніви, що будь-яка деталізація Мінських угод може вирішити конфлікт. Домовленості не відображають реальності. Бо це не конфлікт, а збройна агресія Росії.

Деталізація Мінських угод не може вирішити конфлікт

Порошенко наголошував на присутності ОБСЄ 24/7. Що це означає?

Важливість спостережної місії ОБСЄ полягає в тому, щоб зафіксувати порушення Мінських домовленостей. Аби не дати можливості Москві переміщати зброю на цю територію, щоб продовжувати агресію проти нас. І розвіяти розмови про громадянську війну в Україні.

Макрон говорив про те, що Україна теж порушує Мінські домовленості. Напевно, мав на увазі, що ми відстрілюємося.

Турчинов заявив, що час замінити формат АТО. Чи говоритимуть про це в "Нормандському форматі"?

Ні, це внутрішня справа України. Зрозуміло, що там не терористи, а незаконні збройні формування РФ. Це міждержавний конфлікт, а не АТО. Якщо ми це визнаємо, то треба буде розірвати дипломатичні відносини з Росією. Це унезалежнення від РФ в усьому: торгівлі, великому бізнесі, банківській сфері, енергетиці.

У демократичній державі збройні сили не можуть бути застосовані щодо свого населення. У нас з точки зору АТО, а не війни, так і відбувається.

Перед візитом Порошенка до Штатів Тілерсон заявляв, що можуть бути інші шляхи розв'язання ситуації на Сході України поза Мінським форматом. Зараз усі знову наполягають на "Мінську". Що це означає?

Лише не виключив, що може бути інше рішення. Дійсно так і є. Якби США могли потужно втрутитися в цю ситуацію, то дійсно це могло б зіграти важливу роль. Путін готовий припинити війну з Україною за умови домовленості з Вашингтоном щодо переподілу європейського простору. Тобто ми залишимося за Росією. І якщо б на це Трамп погодився, то війна припинилася б. Але цього не відбувається.

ЧИТАЙТА ТАКОЖ: Франція не визнає анексії Криму, Росія - агресор на Донбасі - Макрон

Які висновки можна зробити, порівнявши зустрічі Макрона й Путіна та Макрона й Порошенка?

Зустріч з Макроном для Путіна була приниженням. Це був неробочий візит. Президент Росії приїхав на відкриття виставки, і вони мимохідь зустрілись. На спільній прес-конференції кілька разів Макрон дипломатично познущався з Путіна.

З Порошенком була зустріч приятелів. Починаючи з того, як зустрічали, закінчуючи тим, що говорили та яку підтримку висловили нашому президенту.

У демократичній державі збройні сили не можуть бути застосовані щодо свого населення. У нас з точки зору АТО, а не війни, так і відбувається

Висловлювання Макрона про Анну Ярославну це - тролінг Кремля? Про що він свідчить?

Макрон наголосив, що Анна Ярославна була з Києва, коли Москви ще й у проекті не було. Це позитивна річ.

Щодо сприйняття Росії французами, для них була травма війна 1812 року й вони вважають, що Росія — частина європейської цивілізації і краще з нею дружити. У німців — провина за Другу світову війну, і тому вони дуже обережно ставляться до РФ. Можливо, завдяки нам відбудеться емансипація німців та французів, оскільки вони можуть подивитися на свою історію та України з Росією по-іншому. Чим більше вони знатимуть про Київ і справжню Русь, а не липовий радянський варіант, тим більше розумітимуть нас. Ця історична битва має велике значення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Макрон поставив на місце Путіна у питанні княжни Анни Київської

Для України зараз складається сприятлива зовнішньополітична ситуація?

Зовнішньополітична ситуація дуже динамічно змінюється. У ХХІ столітті над світом літають сірі й чорні лебеді. І якщо нам пощастить, то в нас буде менше чорних лебедів. Нашому президенту з його позицією фактично немає чого запропонувати, щоб потребувало дійсно зміни ситуації. Він просуває старі ідеї, які не принесли успіху — Мінськ, Нормандія. Для реалізації цих ідей — позитивна ситуація. Вона сприятлива для позиції Порошенка, але його позиція не принесе успіху й не зупинить війну.

Зараз ви читаєте новину «Дипломат прокоментував зустріч Порошенка та Макрона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути