четвер, 26 травня 2016 13:58

Чи може Савченко стати президентом? - 10 думок експертів

Україна мала чотирьох президентів-політиків – Леоніда Кравчука, Леоніда Кучму, Віктора Ющенка і Віктора Януковича. Нинішній Петро Порошенко – також політик і олігарх. Усі п'ятеро не були успішні на цій посаді. Можливо, Україні потрібен президент – моральний авторитет або представник громадянського суспільства?

Вчора вийшла із російської тюрми і повернулась в Україну народний депутат від "Батьківщини" Надія Савченко. Раніше вона, відповідаючи на запитання російського журналіста Аркадія Бабченка не заперечила можливості своєї участі в президентських перегонах.

Наприкінці березня журнал "Країна" запитав експертів, чи може Савченко стати наступним президентом? Пропонуємо 10 найцікавіших думок.

 

Політика – це мистецтво можливого, ходіння по лезу бритви, постійні компроміси і гра на інтересах. Від політика вимагається гнучкість і хитрість. Якщо президент – принципова, але безхитрісна людина, вона легко стає об'єктом маніпуляцій з боку оточення. Свита грає не тільки короля, а й президента, лідера партії чи політичного угруповання. Дуже не хотілося б, аби Надії Савченко була уготована така роль і доля. ГЕРОЇ ПОВИННІ ЗАЛИШАТИСЯ ГЕРОЯМИ.

Володимир МАЦКЕВИЧ, 59 років, білоруський філософ

Надія Савченко є народним депутатом і депутатом Пар­ламентської асамблеї Ради Європи. Якщо вийде на свободу й добре виконуватиме ці свої обов'язки, то значно покращить ситуацію у Верховній Раді. Але навіть така мужня жінка не зможе бути президентом, бо не має досвіду керівництва великими організаціями. Вона по своїй природі не є політиком. Якби у нас була обмежена монархія, як у Великій Британії, тоді МОГЛА Б СТАТИ КОРОЛЕВОЮ, ЯКА ЦАРСТВУЄ, АЛЕ НЕ ПРАВИТЬ.

Борис ХЕРСОНСЬКИЙ, 65 років, письменник, психолог і психіатр

Одразу після виходу з-за ґрат десятки сумнівних типів пропонуватимуть Надії створити партію. Деякі будуть із великими грошима. Інші – ­просто з незадоволеними амбіціями. Не думаю, що Савченко стане конструктивним політиком. Але внесе певну бурю. І багато кому поп'є кров – і в парламенті, і в уряді.

Тарас ЧОРНОВІЛ, 51 рік, колишній народний депутат

У парламенті Надія напевне займатиметься питаннями безпеки. Якщо буде за людей - усе гаразд. Якщо прислуговуватиме політичним лідерам чи олігархам - про її героїзм швидко забудуть. Надія ще зовсім молода. Можливо, через п'ять-десять років ОЧОЛИТЬ ГЕНШТАБ.

Сергій ІВАНОВ, 39 років, блогер, колишній прокурор із Луганська

Надія блискуче трималася під час судового процесу. Не припустилася помилок. Вона одразу увірветься у вищу лігу української політики й буде там конкурентноздатна.

Олександр ПАЛІЙ, 41 рік, політолог

Надія Савченко - вже народний депутат від "Батьківщини". Після повернення в Україну братиме участь у політичному житті. Вона - принципова й незламна. Хотілося б, аби не втратила ці риси. ПОЛІТИКА ЗМІНЮЄ ЛЮДЕЙ. Ті, хто були відважними й завзятими на Майдані, зараз стали інші.

Володимир В'ЯТРОВИЧ, 38 років, голова Українського інституту національної пам'яті

Надія Савченко була проблемою Путіна. Після звільнення стала проблемою для Порошенка і прем'єр-міністра. Але після того, як козак Гаврилюк і Семен Семенченко пішли до Верховної Ради, їхній авторитет почав падати. Найгірший варіант для Надії, якщо вона перетвориться на другого Парасюка.

Віктор ГРОМОВИЙ, 52 роки, голова Кіровоградської асоціації керівників шкіл

Нині вона - "перше" обличчя у партії Тимошенко. Надія має сильний характер і є рішучою людиною. За неї проголосували б більшість виборців. І вона могла б бути хорошим президентом - бо не куплена олігархами й готова боротися за справедливість.

Микола ЖУЛИНСЬКИЙ, 75 років, директор Iнституту літератури ім. Шевченка НАН України

Надія Савченко обов'язково віллється в українську політику після свого повернення. Але розмови про її президентство - ПЕРЕДЧАСНІ. Наші президенти йдуть достроково тільки під загрозою повстання. Це навряд чи відбудеться. А до чергових виборів ще далеко. Натомість Савченко могла б зайнятися зовнішньою політикою - враховуючи її популярність у Європейському Союзі і США. Зокрема, домагатися, щоб не були зняті санкції з Росії, а ДНР і ЛНР – не легалізували.

Кирило САЗОНОВ, 39 років, журналіст

Надія може стати президентом. Але чи потрібно це їй? Савченко - військова. Їй краще очолити якусь армійську службу, а за деякий час - стати міністром оборони. Тут вона найкраще використає свою харизму, знання і досвід.

Ігор РОЗКЛАДАЙ, 33 роки, юрист

Зараз ви читаєте новину «Чи може Савченко стати президентом? - 10 думок експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути