пʼятниця, 20 вересня 2019 13:46

Богдан пропонує поділити Нацгвардію

Богдан пропонує поділити Нацгвардію
Джерело з оточення Авакова назвало виведення Нацгвардії з підпорядування МВС бажанням посилити вплив президента та його Офісу. ФОТО: Офіс президента

Керівник Офісу президента Андрій Богдан пропонує розділити військове формування "Національна гвардія" між трьома органами підпорядкування — Міністерством внутрішніх справ (де Нацгвардія перебуває нині), Міністерством оборони та президентом.

Про це він сказав в коментарі BBC-Україна.

"Національна гвардія - це сукупність різних підрозділів. Ми вважаємо, що частина Національної гвардії може і має залишитися в МВС. Частина бойових підрозділів, які беруть участь у військовому конфлікті на сході, має бути перепідпорядкована Міністерству оборони або Генеральному штабу. А частина підрозділів - напряму президенту", - сказав Богдан.

У МВС на таку ініціативу кажуть, що це розвалить Нацгвардію. І додають, що Нацгвардія вже є у президентській вертикалі.

"Для будь-якого українського військового президент, який за Конституцією є Верховним головнокомандувачем ЗСУ, є вищим керівником".

"Нацгвардія логічно та природньо перебуває в структурі МВС саме тому, що несе правоохоронну функцію в тому числі. 14 з 19 функцій, які покладені законом на Нацгвардію, правоохоронні за своєю суттю", - кажуть BBC у МВС. Медіа не називає імені джерела.

Джерело з оточення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова назвало виведення Нацгвардії з підпорядування МВС бажанням посилити вплив президента та його Офісу.

"Перебування Нацгвардії у складі МВС - це ефективна модель, руйнування якої завдасть набагато більше шкоди, аніж користі. І очевидно, ця ідея продиктована політичними міркуваннями - посилити вплив президента та його Офісу й ослабити міністра внутрішніх справ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацгвардія — президенту: соціологи з'ясували, чи підтримують ідею українці

Наприкінці серпня Володимир Зеленський запропонував Верховній Раді вивести Нацгвардію з підпорядкування Міністерства внутрішніх справ і передати главі держави.

Зараз ви читаєте новину «Богдан пропонує поділити Нацгвардію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути