Ексклюзиви
субота, 29 серпня 2015 00:06

Яресько особисто переконала кредиторів списати Україні борги - ЗМІ

Яресько особисто переконала кредиторів списати Україні борги - ЗМІ

Американка українського походження, міністр фінансів Наталія Яресько зробила основний внесок у досягнення угоди з міжнародними кредиторами України.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на учасників переговорів, передає УНН.

Яресько самостійно брала участь у всіх ключових етапах переговорів, причому вела їх не тільки в Києві, а й літала на переговори в США. Головним завданням для Яресько було вмовити кредиторів з фонду Franklin Templeton, якому належала найзначніша частина євробондів, однак керуючий фондом Майкл Хейзенстеб відмовився йти на поступки.

Переконати його вдалося уряду, який підготував законопроект про можливу відмову платити за боргами перед кредиторами, які в підсумку погодилися списати спершу до 5% боргу і продовжити виплати на кілька років. При цьому Україну ця пропозиція не влаштовувала, влада країни хотіла списати до 40% своїх боргів.

Підсумкові переговори проходили в серпні, сторони перебували на досить полярних позиціях. Однак особиста зустріч Яресько з головою ради директорів Franklin Templeton Ніколасом Брейді, який відомий реструктуризацією боргів країн Латинської Америки в уряді Рональда Рейгана і Джорджа Буша-старшого, принесла свої плоди.

Джерела видання відзначають, що переговори були "дуже жорсткими", проте у результаті позиції пом'якшилися і сторони знайшли компроміс.

Видання також зазначає, що тепер перед Яресько стоїть новий виклик — $ 3 млрд боргу за євробондами перед Росією, які Україна має погасити в грудні 2015 року. Російська сторона не має наміру списувати або реструктурувати український борг.

Зараз ви читаєте новину «Яресько особисто переконала кредиторів списати Україні борги - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути