четвер, 02 жовтня 2014 17:37

"Якщо суспільство розчарується в парламенті — тоді стрілятимуть" - політолог

"Якщо суспільство розчарується в парламенті — тоді стрілятимуть" - політолог

Між суспільством і новою Верховною Радою повинен бути постійний діалог. Про це у інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Віталій Кулик.

Які тенденції цієї виборчої кампанії?

- Основна — відсутність будь-яких сенсів для суспільства у цій кампанії. Безідейність. Але це вже традиція українських виборів. Виборчі програми не коштують, навіть, паперу на якому надруковані. Політики не виконують обіцянок і не збираються. Окрім того, партії "грають" на військовій риториці. Маємо два табори — прихильники війни і прихильники миру. І перші, і другі розподілені по всіх політичних силах — одночасно підтримують військові дії і мир.

Набрали в списки військових. Це символ того, що партія підтримує добровольців, Національну гвардію, волонтерів. Хоча якихось суттєвих дивідендів не бачу, крім використання тренду підтримки армії. Бо військові, які потрапили до списку, не говорять про реформування армії та її забезпечення. Розказують завчені фрази, бо не є політиками, а аксесуари довіри до більшості політичних сил.

На чому роблять акценти в цьогорічній кампанії?

- На відвертому популізмі. Це стосується всіх партій. Говорять те, що не збираються робити — це підвищити зарплати, вигнати росіян з Криму, подолати сепаратизм, побудувати нову країну вже сьогодні. Більшість обіцянок нереалістичні.

Ця виборча кампанія дуже коротка та проходить у воєнний час. Які негативи та позитиви цього?

- Знову ж таки, чим коротша виборча кампанія, тим більше популізму. Тим більш вона яскрава. Це означає, що наступна Рада буде неструктурована. Матимемо завищені очікування суспільства, а потім розчарування в політичних силах і їй лідерах. Проводити вибори під час війни не можна. Це помилка. Реального перемир'я немає. Треба було оголошувати Росію агресором, воєнний стан і реалізовувати заходи, передбачені під час нього.

Наскільки переформатується парламент?

- Туди потраплять 15% "нових облич", які здатні запропонувати програму дій. Матимуть законопроекти і цікаві ідеї, які варто реалізувати. Ці люди підштовхуватимуть більшість Ради до дій, які суперечитимуть інтересам спонсорів та олігархів, які стоять за партіями. Також у парламенті не буде одіозних фігур, які були стовпами режиму Януковича.

Які застосовуються політтехнологічні інструменти?

- Найголовніша — це примітивізація агітаційної кампанії. Тобто зведення виборчої програми до візуальних образів. Замість букв людям пропонується картинка.

Народна люстрація — один з них?

- Вона почалась, як вибух народного гніву. Проте сьогодні може використовуватись, як політтехнологічний інструмент. Якщо раніше замовляли публікації в ЗМІ і пікети, то сьогодні кидатимуть до сміттєвих баків. Вже полюють на кандидатів по замовленню штабів їхніх опонентів. Народна люстрація розбурхує суспільство, знімає табу. Після баків є велика ймовірність того, що почнуть стріляти. Якщо політики не виконуватимуть своїх обіцянок, залишаться корупційні схеми і суспільство розчарується. Немає верховенства права в правовій системі. Випустивши джина — це вседозволеність, який гуляє по країні, його важко загнати всередину.

Як цього уникнути?

- Верховній Раді варто більше пояснювати людям, що можуть виконати з обіцяного, а що ні. Повинен бути постійний діалог з суспільством — це пояснення за що голосують. Парламент має стати місцем дискусій, а не голосуванням за той чи інший законопроект. Не може Рада голосувати за проекти законів, яких не бачать. За порожні аркуші у нас вже голосували. Також робили це руками . Ще політикам не варто показувати свій добробут. Дорогі автомобілі біля парламенту дратують.

У чому інтрига цих виборів?

- Буде більшість у президента чи ні. Прийдеться йому вступати в коаліцію з кимсь — це в співпрацю чи вистачить мажоритарників його політичної сили. Якщо більшість буде однопартійна, то це один уряд. Тоді знаємо відповідальну за всі проблеми людину. Якщо буде коаліційний уряд, тоді буде зовсім інша конфігурація Кабміну. Це будуть політичні договорняки, квоти та торги. Хоча, думаю, буде однопартійна більшість.

На яких округах будуть найбільші несподіванки?

- На багатьох мажоритарних округах можуть перемогти несподівані кандидати. Це лідери громадської думки. Можуть пройти в Раду за рахунок того, що нові. Наприклад, на окрузі постійно балотується "батьківщинівець" і "регіонал", а тут з'являється позапартійна людина.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо суспільство розчарується в парламенті — тоді стрілятимуть" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути