середа, 21 вересня 2016 16:00

Ахметов - уособлення системи, проти якої повстав Майдан - Хара

Ахметов - уособлення системи, проти якої повстав Майдан - Хара
korrespondent.net

21 вересня донецький бізнесмен Рінат Ахметов відзначає 50-річчя.

Gazeta.ua розбирається, яку роль в історії незалежної України зіграв одіозний найбагатший олігарх країни.

Рінат Ахметов є і залишається людиною свого часу, розповів Gazeta.ua дипломат Олександр Хара.

"Він - продукт системи, яка сформувалася в Україні за часи правління другого президента Леоніда Кучми. Маючи статус монополіста в ключових галузях виробництва, Ахметов створив блискучий фасад своєї бізнес-імперії на Донбасі, за яким ховалися численні проблеми регіону: безперспективність, депресивність, корупція".

Ахметов мав усі шанси попередити конфлікт на Донбасі навесні 2014-го, задовго до того, як ситуація в регіоні взагалі вийшла з-під контролю, вважає експерт. Але він недооцінив готовність держави та нації боротися проти зовнішньої агресії, тому й втратив левову частку свого багатства та впливу.

"Він є частиною системи, проти якої повстала революція Євромайдану, та яка приносила йому надприбутки. Тому й у критичний момент не став на бік народу, не проявив стратегічну далекоглядність та мудрість", - розповів дипломат.

Водночас олігарх не залишає планів колись відновити свій вплив після завершення конфлікту в регіоні, вважає експерт.

"Ахметов фінансує постачання гуманітарної допомоги до постраждалих населених пунктів Донбасу, супроводжуючи це всеосяжним освітленням з боку підконтрольних йому ЗМІ. Таким чином він інвестує в свій піар, сподіваючись вийти на політичну арену післявоєнного Донбасу, маючи велику популярність серед знедолених його жителів", - підсумував Хара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов - гангстер, якому вдається підтримувати стосунки з керівництвом країни - експерт

За оцінками журналу Forbes, 2012 року особисті статки Ріната Ахметова перевищували $16 млрд, бізнесмен перебував на 39-му місці в рейтингу найбагатших людей світу. Втім на тлі руйнівного конфлікту на Донбасі, погіршенні економічної ситуації в Україні та проблем світової металургійної галузі статки бізнесмена різко скоротилися. 2016 року його особистий капітал Forbes оцінив у $2,3 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов - уособлення системи, проти якої повстав Майдан - Хара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути