субота, 08 лютого 2014 14:22

"Найгірший сценарій для Майдану здійснюється зараз" - Корчинський

"Найгірший сценарій для Майдану здійснюється зараз" - Корчинський
Дмитро Корчинський Фото: infoaction.com.ua

- Парламентська опозиція боїться повстання разом з владою, - каже в інтерв'ю Gazeta.ua літератор та громадський діяч Дмитро Корчинський. – Бо українці можуть політично з'їсти опозицію в прикуску з Януковичем.

Раніше була інформація, що ви в Росії. Потім – Ізраїль. Що тут неправда? Чому така інформація з'являється?

- Джерелом цих інформацій є медіахолдинг Коломойського. Гадаю, олігарх веде свою політичну гру і робить ставку на тих політичних персонажів, які мене ненавидять, або для яких я незручний, в тому числі на Порошенка. Тому медіахолдинг Коломойського і 5-й канал Порошенка здійснюють проти мене кампанію дискредитації. Брешуть, коротше. На сайті Коломойського ТСН в минулі роки і місяці надруковані десятки моїх антимосковських і антипутінських статей. Щоб підірвати довіру до моєї щирості, цей сайт збрехав, що я переховуюся в Росії. Але там мене б одразу ув'язнили, бо на мені давно висить кримінальна справа ще по чеченських подіях. За останні місяці вимушеної еміграції я побував в багатьох країнах. З міркувань власної безпеки не хочу казати яких. Інформацію про Ізраїль Холдинг Коломойського запустив спеціально, щоб опорочити мене в очах антисемітської частини своєї авдиторії. Мені здається це марна справа. Антисеміти й без того недолюблюють мене. Вважають мене юдофілом. Але, якщо Коломойський і Порошенко порочать мене виходячи зі своїх раціональних політичних розрахунків, то інші політики й журналісти приєдналися до травлі з причини природньої ненависті овець до вовків. Для них всі ці події - це повстання овець проти вівчарок. Вовки теж проти вівчарок, але вовків вівці ненавидять більше, ніж вівчарок. Гадаю, бажання овець приватизувати повстання є марним. Адже український народ у своїй масі - вовки.

Чому проти вас відкрили справу? Хто в цьому зацікавлений?

- Проти мене відкрили кримінальну справу, бо влада злякалася подій на Банковій. Тоді ще не здогадувалися, що далі буде ще крутіше. Багато з тих, хто потім дуже мужньо проявив себе на Грушевського, спочатку побоялися подій на Банковій. Також посадити мене зацікавлені лідери парламентської опозиції. Вони не хочуть, щоб протест розвинувся в повстання. Вони бояться, що українці перетворяться на вовків і з'їдять їх вприкуску до Януковича.

ЄС та США запропонували більшу, ніж раніше, фінансову допомогу Україні. В той же час Росія теж пропонує гроші. Які гроші дешевші?

- Москва - це зло. Під які б вигідні відсотки диявол не пропонував вам гроші, краще відмовитися. Він забере і відсотки і душу. Брати треба у Заходу. І гроші і правила економічної гри.

Чому не валиться вертикаль і парламентська більшість?

- Те, що в Туреччині та Єгипті армія, у нас - міліція. Це окрема корпорація з власними інтересами і внутрішньою солідарністю. На ній все і тримається. Владі і парламентській більшості є на що спертися. Окрім того, в ті моменти, коли владу охоплює страх і вертикаль хитається, завжди з'являється парламентська опозиція, аби призупинити наступ повстанців і дати владі час на перепочинок.

Що, на ваш погляд, буде робити Янукович, на що і на кого може розраховувати?

- На кого розраховує Янукович, я вже сказав - на спецпідрозділи МВС та на парламентську опозицію. Також він сподівається на московський дипломатичний дах, та на дипломатичну імпотентність ЄС. Робити він буде дурниці, які підживлюватимуть повстання. Адже, всі успіхи, які ми маємо - завдяки спробам Януковича розібратися радикально.

Які інтереси Кличка, Тягнибока, Яценюка та Порошенка в розв'язанні ситуації? Який вони разом чи кожен окремо хочуть сценарій?

- Кличко розуміє, що без повалення режиму він не буде допущений до президентських виборів. По наївності він сподівається на те, що американський народ може повалити Януковича вправніше, ніж це зробить український. Через санкції, наприклад. Тому Кличко закликає до мирного протесту, тобто, до поразки. Тягнибок відчуває, що повстання може не увінчалися успіхом і він може потрапити під репресії, а до наступної Верховної Ради не потрапити. Захід не буде захищати його з тим самим натхненням, як Юлю. Тому Тягнибок схильний до компромісів на переговорах і боїться повстання. Яценюк хоче очолити технічний уряд. Це реальна перспектива. Янукович зможе працювати з ним не гірше, ніж з Азаровим. Яценюк налаштований на компроміс з "регіоналами". Порошенка вважають своїм в опозиції і не вважають чужим у Януковича. Він також подобається Заходу. Позиція Порошенка подібна на позицію Яценюка, тільки з Порошенком замість Яценюка.

Чи можливі нові сутички на кшталт тих, що відбувалися на  Грушевсього?

- Буде ще краще. Гадаю багато повстанців дозріло до збройного опору.

Який може бути найгірший й найкращий сценарій для Майдану?

- Найгірший сценарій для Майдану здійснюється зараз. Коли повстання не розширюється, воно вщухає. Найкращий сценарій - спроба силового розгону. Тоді режим буде повалено швидко і провідництво остаточно перехоплять позапарламентські групи. Народ, який переміг в боротьбі - це буде вже зовсім інший народ, ніж той на який несподівано і не заслужено звалилася незалежність, з якою він не знає, що робити.

Яка доля чекає на різні непарламентські організації, які активно засвітились?

- Частина піде в підпілля, частину посадять, що після успіху, що після поразки, частина інтегрується в новий політичний ландшафт. Так завжди буває.

Зараз ви читаєте новину «"Найгірший сценарій для Майдану здійснюється зараз" - Корчинський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути