Ексклюзиви
середа, 05 лютого 2014 14:59

Без конституційної реформи опозиція гратиме в "гру Януковича" - Гарань

Без конституційної реформи опозиція гратиме в "гру Януковича" - Гарань
Олексій Гарань Фото: dif.org.ua

Формування уряду в умовах старої конституційної моделі не дасть принципових змін у розв'язанні політичної кризи в країні.

Про це у коментарі Gazeta.ua наголосив професор кафедри політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під куполом Ради нічого не відбудеться до наступного тижня - Гриценко

За словами Гараня, питання конституційної реформи наразі має бути принциповим в роботі Верховної Ради.

"Зараз, очевидно, ми бачимо небажання Януковича іти на поступки. Якби було повернення до конституційної реформи, або бодай рух в цьому напрямку, то це було б кроком до вирішення ситуації і розумним, найпростішим компромісом", - наголосив науковець.

За словами експерта, зараз потрібно зробити так, щоб президент позбувся диктаторських повноважень. Для цього потрібне переміщення центру прийняття рішень в парламент.

"Я думаю, що не треба забувати також про те, щоб замість закону "про амністію" почав би діяти новий закон про звільнення всіх затриманих. Можна було б спробувати переформатувати більшість бодай під якісь окремі питання. Наприклад, зняти Калетника, який несе безпосередню відповідальність за ці закони 16 січня", - зазначив політолог.

На думку Гараня, наразі в стінах парламенту був би дуже важливим бодай якийсь рух в цьому напрямку, аби показати, що є "прагматичне крило Партії регіонів, яке готове до пошуку раціонального виходу із ситуації".

Проте, за словами експерта, поки що в нардепів гору бере страх перед Януковичем.

"Якщо Рада зараз не прийме якихось принципових питань, це знову зробить вулицю центром протистояння", - наголосив професор Києво-Могилянської академії.

Також, на думку Гараня, формування Януковичем уряду в умовах старої конституційної моделі на виході дасть лише зміну прізвищ.

"Можливо там не буде Захарченка, не буде Табачника, але суть залишиться тією самою", - зазначив науковець та додав, що за цих обставин опозиція продовжуватиме "грати в гру Януковича".

Гарань наголосив, що зараз Янукович "не хоче ніяких змін" і розраховує "виграти час".

"І за цей час якимось чином розганяти Майдан, продовжувати репресії, які відбуваються якщо не в Києві, то в регіонах", - сказав експерт.

Зараз ви читаєте новину «Без конституційної реформи опозиція гратиме в "гру Януковича" - Гарань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути