Ексклюзиви
середа, 05 лютого 2014 14:41

Навіть без Майдану ми мали б падіння гривні - економіст

Навіть без Майдану ми мали б падіння гривні - економіст
Фото: goloskarpat.info

Падіння курсу гривні пов'язане, в першу чергу, з зовнішніми факторами.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень, економіст Олександр Жолудь.

"Основний вплив (на падіння курсу гривні -ред.) від зовнішніх причин, які ми маємо через значну відкритість української економіки. На сьогоднішній день девальвація (ослаблення) торкнулися значної кількості валют країн, що розвиваються, включно із нашими сусідами росіянам, де рубль вже достатньо знизився цього року", - сказав він.

Жолудь додав, що є і внутрішні проблеми.

"В нас постійно утримувався курс, в той час як в Україні залишається великий дефіцит в зовнішньо-торгівельних стосунках, які потрібно постійно фінансувати, чому нам і був потрібен той самий російський кредит у валюті", - додав економіст.

Він зазначив, що за умови таких "об'єктивних чинників" бізнес про всяк випадок починає переходити на іноземну валюту, що також збільшує попит на іноземну валюту. Але ця ситуація, за словами економіста, є нормальною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривня падає через політичну кризу і протести на вулицях - Арбузов

Жолудь наголосив, що не варто винуватити в девальвації гривні протестні рухи в Україні.

"Сказати, що зараз це (падіння курсу гривні - ред.) відбувається через Майдан не можна. Майдан і політичні протистояння дійсно призводять до того, що люди з більшою пересторогою ставляться до національної валюти. Але основними все ж є інші фактори. Навіть без майдану ми мали б ту ситуацію, яку маємо, але вона була б трохи відтермінована у часі", - наголосив експерт.

На запитання, чи є така ситуація негативною в економіці, Жолудь відповів: "Є негатив з точки зору добробуту пересічних громадян, які робили заощадження в гривнях минулого року і не переводили їх в валюту. Зараз імпортні товари, можуть подорожчати через ослаблення гривні. Але в цілому Україні потрібна більш слабка гривня, щоб побороти проблеми із значним зовнішньо торговельним дефіцитом, який ми маємо, який ми змушені перекривати з усе нових і нових запозичень".

Зараз ви читаєте новину «Навіть без Майдану ми мали б падіння гривні - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути