вівторок, 09 лютого 2016 07:05

Засідання уряду відбуватимуться у прямому ефірі

Автор: ФОТО З САЙТА www.yatsenyuk.org.ua
  Під час засідання Кабміну 4 лютого чотири міністри заявили, що відкликають свої заяви про відставку. Це міністри: аграрної політики та продовольства — Олексій Павленко, інформаційної політики — Юрій Стець, охорони здоров’я — Олександр Квіташвілі та інфраструктури — Андрій Пивоварський. Арсеній Яценюк пропонував залишитися на посаді також міністру економічного розвитку Айварасу Абромавичусу
Під час засідання Кабміну 4 лютого чотири міністри заявили, що відкликають свої заяви про відставку. Це міністри: аграрної політики та продовольства — Олексій Павленко, інформаційної політики — Юрій Стець, охорони здоров’я — Олександр Квіташвілі та інфраструктури — Андрій Пивоварський. Арсеній Яценюк пропонував залишитися на посаді також міністру економічного розвитку Айварасу Абромавичусу

— Ми прийшли єдиною командою, і ми єдиною командою працюватимемо. І якщо буде прийнято рішення — ця команда має бути змінена, ми підемо всі разом. Але будемо боротися до останнього, — говорить прем'єр-міністр 41-річний Арсеній Яценюк у Верховній Раді під час години уряду 5 лютого.

Експерти вважають, що відставки уряду й виборів до парламенту 2016 року, скоріше за все, не буде. Бо це зробить країну вразливішою. Саме на такий сценарій розраховують у Кремлі.

Напередодні ввечері під час надзвичайного засідання Кабміну чотири міністри заявили про відкликання заяв про відставку. В уряді залишаються працювати міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко, міністр інформаційної політики Юрій Стець, міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі та міністр інфраструктури Андрій Пивоварський. Арсеній Яценюк пропонував не йти з посади міністрові економічного розвитку Айварасу Абромавичусу (3 лютого він заявив про відставку через тиск заступника голови фракції "Блок Петра Порошенка" Ігоря Кононенка. — ГПУ).

— Ми прийняли рішення працювати єдиною командою щодо підготовки й оприлюднення чіткого покрокового плану дій на наступні 12 місяців, — каже глава уряду. — Він передбачає як прийняття законів, так і їх виконання. Міністр, призначений парламентом, нестиме всю повноту відповідальності за галузь, де працює. Жоден політик не має права втручатися в діяльність цього міністра й уряду. Втручатися через власні бізнес-інтереси чи через політичний шантаж.

Якщо наша місія буде виконана — разом підемо.

Засідання Кабінету міністрів відбуватимуться у прямому ефірі, заявив 47-річний віце-прем'єр В'ячеслав ­Кириленко:

— Усе можна буде побачити, а не лише якусь частину засідання. І навіть спілкування між міністрами й народними депутатами. Все фіксуватиметься.

Міністр економічного розвитку й торгівлі 40-річний Айварас Абромавичус звинуватив нардепа Ігоря Кононенка із президентської фракції у тиску на себе та членів своєї команди. Абромавичус готує документи про зловживання у державних компаніях, щоб подати їх до Антикорупційного бюро.

— Що радикальніші кроки ми робили, то глибшими були наші реформи. Що більшим був прогрес, то більше на нас тиснули, — каже міністр. — Ми навчилися давати собі раду з опором старої системи. Але виявилося, що дехто з нових "доброзичливців" гірший за старих. Ігор Кононенко зробив дуже багато, щоб заблокувати мою роботу й роботу моєї команди.

Протягом року він активно лобіював своїх людей на посаду гендиректора Укртрансаміаку. Депутат від "БПП", безпосередньо підконтрольний Кононенкові, тиснув на призначення в Держзовнішінформі, підприємствах порошкової металургії, в Національному агентстві з акредитації України. Кульмінацією цього кадрового свавілля стало бажання мати "власного" заступника міністра, який відповідав би за Нафтогаз та інші державні компанії.

Звільнення Айвараса Абромавичуса "Блок Петра Порошенка" готував восени 2015-го. Постанову про відставку зареєстрував у листопаді нардеп від "Відродження" Віктор Бондар. А документ готували на комп'ютері народного депутата від "БПП" Геннадія Чекіти.

Про це написав журналіст Юрій Ніколов. Чекіта лобіював призначення своїх людей на завод порошкової металургії, згадує.

Петро Порошенко та його команда мають довести, що здатні проводити реформи. Так відреагував Захід на заяву Айвараса Абромавичуса про тиск на нього. Посли держав Європи, США й Канади виступили зі спільною заявою проти відставки міністра.

— Київ має сприйняти цю заяву серйозно. І надіслати більш потужний і чіткий сигнал про готовність вирішувати ці проблеми. Або підтримка Міжнародного валютного фонду, Європейського Союзу і США почне слабшати, — говорить Стівен Пайфер, колишній посол Сполучених Штатів в Україні.

Президент Петро Порошенко, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк і голова Верховної Ради Володимир Гройсман 4 лютого зустрілися з послами країн "Великої сімки" (США, Великої Британії, Канади, Франції, Італії, Німеччини та Японії. — ГПУ).

— Ми обговорили питання відставки міністра Абромавичуса. Президент, прем'єр-міністр і спікер запевнили, що працюватимуть в єдності, — розповідає посол Японії Шігекі Сумі. — Підтримуємо їх у цьому. Важливо, щоб президент, уряд та Верховна Рада працювали разом над втіленням реформ.

Саакашвілі дивно прокоментував відставку Абромавичуса

"Саакашвілі знову порадував. Інколи як видасть щось. Не знаю навіть, як сприймати, — пише у "Фейсбуку" політолог Кирило Сазонов. — Подав у відставку міністр економрозвитку Айварас Абромавичус. Звинуватив у корупції і тиску найближчого соратника президента Ігоря Кононенка. Давно не секрет, що творить довірена особа Петра Олексійовича. І тут Міхеіл Саакашвілі — голова Одеської облдержадміністрації, — видає: всі ініціативи Абромавичуса щодо заміни керівників державних підприємств "блокуються особисто прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком. З подачі першого заступника голови фракції "Блок Петра Порошенка" Ігоря Кононенка".

Ну що за сюрр? Усі знають, що Яценюк і Кононенко одне одного, м'яко кажучи, не люблять. І якби Абромавичус хотів сказати, що на нього тиснув прем'єр, він так і сказав би. Але він сказав те, що сказав: Кононенко. Людина Порошенка. Старий "любий друзь". Як Саакашвілі прив'язав до цього главу уряду — незрозуміло".

Зараз ви читаєте новину «Засідання уряду відбуватимуться у прямому ефірі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути