Ексклюзиви
вівторок, 24 травня 2016 00:30

За рік перейменували 977 населених пунктів

Автор: Андрій Жигайло
 

21 травня в Україні офіційно завершили процес декомунізації. Тривав рік. За цей час мали перейменувати 987 населених пунктів із радянськими назвами. Нині такі мають місто Кіровоград і дев'ять сіл.

— Серед них — два населені пункти на окупованій території. Їх нові назви ще не встигли обговорити на комітеті (створеному у Верховній Раді з питань перейменування. — ГПУ), — каже 38-річний Богдан Короленко, старший науковий співробітник Інституту національної пам'яті.

— Перейменування Кіровограда — питання політичне, — продовжує Богдан Колоренко. — Коли вперше намагалися дати місту нову назву, в парламенті не вистачило голосів. Однак Кіровоград перейменують. Скоріше за все, на початку червня, під час наступного засідання Верховної Ради. Якою буде нова назва — невідомо. Запропоновано сім варіантів (Єлисаветград, Кропивницьк, Златопіль, Благомир, Інгульськ, Козацьк та Ексампей. — ГПУ).

Як обирали назву для Комсомольська на Полтавщині? Там частина жителів була проти Горішніх Плавнів.

— Комітет Верховної Ради враховує всі пропозиції від органів місцевого самоврядування, що не суперечать закону. Тому в Україні з'явилися десятки Вишневих, Степних, Лісних, Благодатних. Так забажали депутати місцевих рад. А Комсомольська міськрада у вересні торік прийняла рішення не перейменовувати місто. Звернулися до парламенту з поясненням, що цей топонім не стосується комуністичного режиму. Проігнорували закон. У такому разі нову назву населеному пункту підбирає наш інститут. Створили комісію з науковців, краєзнавців і картографів. Вони брали до уваги історичні назви. А Горішні Плавні — одне з сіл, що зруйнували при побудові гірничозбагачувального комбінату. Розташовувалося за 3 кілометри від центру теперішнього міста.

Як Дніпропетровськ став Дніпром?

— Це запропонував народний депутат Андрій Денисенко. Наш інститут підтримав. Тим більше, що міськрада не подала на розгляд жодного адекватного варіанту. Олександр Вілкул з "Опозиційного блоку" наполягав на збереженні старого. Але розшифровував його по-іншому — на честь річки й апостола Петра (місто називалося на честь комуніста Григорія Петровського, причетного до Голодомору. — ГПУ).

Як обирали назви для населених пунктів, заснованих за Радянського Союзу?

— Інститут давав рекомендації тільки тоді, коли нових варіантів не пропонували місцеві органи влади. У перейменуванні враховували назви тамтешніх річок, озер. Подавали варіанти з прізвищами загиблих бійців АТО чи видатних осіб України ХХ століття.

У чому були найбільші проблеми під час декомунізації?

— Багато історичних назв відхилили місцеві органи влади. Приміром, на Харківщині існувало село Петрівка. Має історичний варіант Білоцерківка. Але сільська рада вирішила — буде Осиново.

Скільки керівників міст і сіл через суд вимагають скасувати нові топоніми?

— Є два позови. Райцентр Заводське на Полтавщині проти перейменування з Червонозаводського. А селище Слобожанське Харківської області хоче повернути назву Комсомольське.

Є випадки, коли 20 чи 30 людей подають позов до суду, щоб анулювати нові назви вулиць. Чому так?

— Радянська пропаганда зробила свою справу. Народ не знає власної історії. У тій же назві Жовтневе часто не бачать нічого поганого. Думають, що походить від місяця, а насправді в ній — згадка про Жовтневий переворот 1917 року. Також люди думають, що перейменування потребує великих грошей. Це не так. Наприклад, декомунізація не зобов'язує вносити зміни до паспорта чи інших ­документів.

Зараз ви читаєте новину «За рік перейменували 977 населених пунктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути