Ексклюзиви
пʼятниця, 18 червня 2010 02:38

"Янукович бреше сам собі"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Анатолій Матвієнко: ”такі люди, як Лукашенко і Янукович, приходять надовго, тримаються за владу, як воша за кожуха”
Анатолій Матвієнко: ”такі люди, як Лукашенко і Янукович, приходять надовго, тримаються за владу, як воша за кожуха”

Із народним депутатом-"нунсівцем" 57-річним Анатолієм Матвієнком зустрічаємося в п"ятницю, 11 червня, біля Софійської площі. Пропонує сісти в його сріблястий "мерседес" і під"їхати на чай до готелю "Гаятт". Проїхали метрів із 70.

Матвієнко сідає в холі на м"який стілець. Замовляє чорний чай із лимоном і мінералку. Каже, поспішає на прощання з покійним депутатом Київради від БЮТу Олександром Зінченком.

— Особливість нинішньої влади в тому, що вона потрібна тільки самій собі. Щоб народ, повіривши їм, на хвилі своїх ілюзій дав час для власного збагачення. Це влада не для народу, — каже й робить кілька ковтків чаю.

Які ключові помилки Януковича за перші місяці правління?

— Він говорить одне, а робить інше. Бреше сам собі. 2006 року, коли підписували меморандум Національної єдності, він клявся, що буде за НАТО. А вже наступного дня, коли очолив уряд, розвернув усе в інший бік.

От якщо він направлений на Росію, то хай так і скаже. Це певні цінності, стандарти. Якщо під це прийдуть інвестиції — будь ласка. Але вони ніколи не прийдуть. Вони і в Росію не йдуть. Інвестиції тікають із Росії в Україну, бо тут при всій абсурдності російському капіталу безпечніше, ніж у себе на батьківщині.

Чим Янукович відрізняється від Ющенка?

— Ющенко більш-менш освічений, йому можна поставити плюс у патріотизмі, але мінус у моралі. Янукович має мінуси і в патріотизмі, і в моралі. По моральності вони всі однакові — Ющенко, Юлія, Янукович. Тому вони в Януковича не виграють.

Коли Янукович прийшов до влади, я згадав своє знайомство з Лукашенком. Ми, як депутати парламенту, їздили до білорусів грати в футбол. Лукашенко приймав нас у своєму колгоспі. Був таким примітивним, щирим — "рубаха-парєнь". А коли став президентом, я подумав: "Як це може бути? Це ненадовго". Він не мав масштабного мислення, моралі, не був підготовленим. Виявилося, такі люди, як Лукашенко і Янукович, приходять надовго, тримаються за владу, як воша за кожуха. Те саме демонстрував Кучма.

Як зароблятиме Янукович? Він же нікуди не поїде лекції читати, його нікуди не запросять

Ющенко міг собі дозволити піти з влади. Бо, маючи якусь освіту, розумів, що нею на шматок хліба заробить. А як зароблятиме Янукович? Він же нікуди не поїде лекції читати, його нікуди не запросять.

Чого далі очікувати від президента?

— Ми йдемо по білоруському та російському сценаріях. І це мене лякає. Він став на помилковий шлях. Але Україна — не Росія. В українців західний менталітет. Люди підтримали помаранчеву революцію не через Ющенка та Юлю, не за ковбасу й пенсію. Це був протест приниженню режимом. Якщо Янукович розумний, він має на це зважити. Якщо дурний — він погано закінчить.

Чому рейтинг президента росте?

— Люди були стомлені від того, що демонстрували Ющенко і Тимошенко. Бо порядок — це добре. Але в Януковича немає ресурсу, щоб забезпечити свої популістські обіцянки. У нього немає людей, здатних зробити якісь реформи.

Юлія Тимошенко каже, що опозиціонери отримують по мільйону доларів за перехід у коаліцію. Вам пропонували?

— Ні. Окрім одного разу, коли Литвина обирали спікером. Для цього не вистачало одного голосу. Тоді до мене підійшов посередник. Каже: Анатолій, тобі складно дати голос? Я кажу, що мені завжди складно, — вичавлює дольку лимона в чашку з чаєм. — Для мене завжди було непросто, де взяти гроші на політику. Він мені каже, що ми тобі гарантуємо, що ти тепер назавжди забудеш цю проблему. Я його відіслав подалі...

Скільки депутатів із "Нашої України — Народної самооборони" можуть ще  перейти в коаліцію?

— Не знаю. З нами ще не так борються, як із Юлею.

Насправді "Наша Україна" — це не партія. Такий самий холдинг, як БЮТ чи Партія регіонів. Я казав Ющенку, що партію треба створювати між першим і другим туром президентських виборів, коли ще невідомий переможець. А так після виборів у "Нашу Україну" пішли всі, хто на поверхні плаває.

Що має зробити опозиція, щоб повернути прихильність виборців?

— Треба сформулювати, яку Україну ми хочемо будувати. Потрібен потужний механізм пропаганди і донесення до свідомості людей її цінностей. Коли прийдемо до влади, повинні демонструвати відданість цим цінностям. Люди це поважатимуть.

Офіціантка приносить рахунок. Анатолій Сергійович роздивляється.

— Скільки там? Я без окулярів не бачу, — каже. Дістає з кишені 200 грн і розраховується.

Що заважає Тимошенко стати беззаперечним лідером опозиції?

— Тимошенко є безвідповідальна у своїй амбітності. Не розуміє фундаментальний принцип організації влади — єдності. У цьому вона незрілий політик. Має каятися за те, що відбулось. Я каюся, бо мав ілюзії з приводу Ющенка. Був принциповим і незручним для нього. Тому що говорив те, що не варто. На жаль, він між напруженою працею і комфортом вибрав друге.

Якщо невдовзі будуть місцеві вибори, з ким підете?

— Яценюк, Мартиненко, Порошенко, Стецьків готові до об"єднання. Це треба робити швидко. Та не всі це розуміють. Якщо ми хочемо йти з новою якістю на парламентські вибори, то не маємо проспати місцеві.

Поки я бачу, що восени на місцевих виборах, якщо вони проходитимуть за змішаною системою, перевагу матимуть "Регіони". Демократи втратять.

Кажуть, амбіції Яценюка заважають йому піти на об"єднання.

— Він став іншим після того, як зняв окуляри. Зрозумів, що сам нічого не зробить. Його рейтинг падає, тому що він не є лідером команди.

Офіціантка хоче долити Матвієнку в чашку ще чаю.

— Ні, дякую. Мене від нього нудить. Не можу пити чай без печива, — усміхається.


Виграв у Януковича в теніс


— Якось Віктор Янукович запросив до себе в "Межигір"я" пограти в теніс. Ми поспорили на інтерес — пляшка шампанського чи ящик пива, — згадує Матвієнко 2006 рік. — Я не міг зрозуміти, як він грає. Думав, він великий, не зможе так швидко рухатися. А потім зрозумів, що Янукович — лівша. Почав давати вправо і виграв два сети.
Те, що він займається спортом, ще раз показує, що в нього є характер. Але теніс — це егоїстичний вид спорту. Я вихований футболом. Значить, колективна людина.
Янукович так і не виставив. Правда, вечерю накрив.

Придумав назву БЮТ

Анатолій Матвієнко народився у райцентрі Бершадь на Вінниччині. Був першим секретарем райкому комсомолу. Доріс до першого секретаря ЦК комсомолу України. 1996-го очолив провладну Народно-демократичну партію. Не погодився з її рішенням підтримати Леоніда Кучму на президентських виборах 1999 року. Згодом став другим номером у виборчому списку Блоку Юлії Тимошенко.

— 2002 року саме я придумав назву БЮТ. Хотіли "Батьківщина". Але ж ми з Левком Лук"яненком не звідти. Тоді я кажу, що давайте назвемо Блок Юлії Тимошенко. Бо я завжди казав "бютіфул". Це означало, що ми йдемо з красивим обличчям. Усім сподобалося. Особливо Тимошенко, — усміхається Анатолій Сергійович.

Матвієнко очолює Українську республіканську партію "Собор".

Зараз ви читаєте новину «"Янукович бреше сам собі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути