Ексклюзиви
четвер, 05 липня 2012 07:15

Віталій Кличко надихався сльозогінного газу

Понад півтисячі "беркутівців" піднімаються вулицею біля столичного Українського дому. Ще дві сотні стоять шеренгами біля службового входу. Стільки ж — з іншого боку. Їх привезли розганяти мітинг, учасники якого протестують проти мовного закону. Тут-таки об 11.30 має відбутися прес-конференція президента.

Депутати з опозиції біля входу до будівлі розставляють людей у ряд. Їх близько 400. Беруться попід руки. Створюють "живий ланцюг". Попереду стають нардепи з "Нашої України — Народної самооборони" і БЮТу. Перед ними тупцяє на місці лідер "Удару" Віталій Кличко. Говорить по телефону. Насуплюється. Такі ж шеренги утворюють обабіч Українського дому.

О 10.30 "Беркут" колоною напирає на мітингувальників. Починається штовханина.

— Стоїмо! — реве натовп.

У "беркутівців" летять пластмасові пляшки з копійками всередині.

— Не кидати! — кричить "нунсівець" 41-річний Андрій Парубій. Стає між людьми та правоохоронцями. Розмахує руками. Його не слухають.

— Зека геть! Зека геть! — скандують люди.

5 хв. триває сутичка. Мітингувальники луплять кулаками "беркутівців". Ті теж ідуть у рукопашну та б'ють протестувальників гумовими кийками. Із натовпу виводять правозахисника Василя Ковальчука з Полтави. У нього розбиті губа та ніс. Комір вишиванки — в крові. До обличчя прикладає закривавлену хустинку. Якийсь чоловік бере його під руку і веде до "швидкої".

"Беркутівці" знову починають відштовхувати від входу людей. "Бютівця" Івана Кириленка притискають до колони. Одна з учасниць мітингу залазить на парапет, стрибає на голови правоохоронцям. Ті підхоплюють її та ставлять на землю. З одного з них зривають шолом і кидають у бік "Беркута".

— Ганьба! — гукають мітингувальники й ще дужче напирають.

З обох боків прискають сльозогінним газом. Від нього дере в горлі, паморочиться в голові й нудить. Кілька чоловіків вибираються з епіцентру сутички. На очах сльози. Дехто втирає їх українським прапором, зав'язаним на шиї. Слідом пробирається Юрій Герасименко із фонду Святослава Вакарчука "Люди Майбутнього". У нього розсічена брова. Кров стікає по носі на підборіддя.

Із шеренги двоє чоловіків попід руки виводять Віталія Кличка. Той кривиться. Правою рукою задирає футболку й тре обличчя. Чути дзенькіт розбитого скла. До Українського дому під'їжджає "швидка".

— О, це що, Януковича повезли? — всміхається "бютівець" Андрій Павловський, 47 років. Утирає піт з обличчя. В нього наполовину розстебнута сорочка.

Повз людей двоє чоловіків котять візок із півлітровими пляшками мінералки. Продають по 15 грн.

— Сили рівні, — говорить киянин 23-річний Денис Антіпов. — Будемо триматися. Стоятимемо до останнього.

Десяток "беркутівців" відходять убік. Один присідає і знімає шолом — обличчя закривавлене, розбиті губа, ніс та щока. Він набирає в рот води і спльовує кров'ю. Поливає голову водою і струшує нею. Поруч його колега маже йодом рани на обличчі ще одному правоохоронцеві. Кілька крапель капає в рот. Він ковтає їх. На парапеті валяються зім'яті цигаркові пачки, стоять порожні пляшки з-під мінералки.

— По моей команде 10 шагов назад, — каже по рації один із керівників "Беркута" в цивільному.

За 10 хв. до службового входу відходять чотири десятки правоохоронців. Решта піднімаються вгору до парку. Люди свистять і аплодують.

— Президент запросив до себе лідерів фракцій, — розказує журналістам керівник фракції "БЮТ-Батьківщина" 46-річний Андрій Кожем'якін. — Але я не буду сидіти поруч із Симоненком, Єфремовим та Мартинюком.

Зараз ви читаєте новину «Віталій Кличко надихався сльозогінного газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути