вівторок, 20 вересня 2016 07:55

Вибори в Росії не можна визнавати

Автор: REUTERS
  Сутичка під російським посольством у Києві. 18 вересня відбувся пікет проти проведення виборів до російської Держдуми. Україна вважає їх незаконними, бо голосування проводили на території анексованого РФ Криму
Сутичка під російським посольством у Києві. 18 вересня відбувся пікет проти проведення виборів до російської Держдуми. Україна вважає їх незаконними, бо голосування проводили на території анексованого РФ Криму

18 вересня в Росії пройшли вибори депутатів Державної думи сьомого скликання. Їх провели і в анексованому Криму.

Росія має двопалатний парламент. Верхня палата — Рада федерації, нижня — Дума. 450 депутатів обирають за змішаною системою. 225 — за списками політичних партій, решту — в одномандатних округах.

Партія має подолати 5-відсотковий бар'єр, аби потрапити до Думи. На 19 вересня Центр­виборчком опрацював 93% бюлетенів. До пар­ламенту пройшли президентська "Единая Россия", Комуністична, Ліберально-демократична партії та "Справедливая Россия".

Цьогоріч явка виборців — найнижча в історії Росії. Вона становить менше 48%.

"Засуджуємо проведення виборів у Держдуму в анексов аному Криму. Не визнаємо тих, кого "оберуть" на півострові", — пише 18 вересня у "Твіттері" міністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрьом, 61 рік.

Таку ж позицію висловили США та Румунія.

— Державна дума Росії нелегітимна в цілому, — говорить дип­ломат 41-річний Олександр Хара. — Бо це не самостійна гілка влади, а підпорядкована президенту Володимирові Путіну. До Думи потрапили лише кілька опозиційних кандидатів, а опозиційних партій у ній не буде. Виникає багато запитань стосовно протоколів виборів. Математичний аналіз свідчить, що Центрвиборчком завищив явку. Були випадки підкидання бюлетенів.

Нелегітимність Думи підтверджує й проведення виборів в окупованому Криму. Півострів вважають російською територією лише 10 країн, решта — не визнає цього. Відповідно, отримані на півострові голоси в мажоритарних і загальних федеральних округах не можна визнавати.

Вибори нелегітимні навіть за російським законодавством. До Думи обирали кримчан, які не відмовилися від українського громадянства. Це порушення Конституції РФ, закону "Про вибори до Державної думи" та "Про забезпечення виборчих прав громадян Росії". Там записано, що брати участь у виборах мають право лише громадяни РФ. Неправова Росія на такі речі не звертає уваги, але для світової спільноти це черговий доказ нелегітимності Думи сьомого скликання.

Україна має вимагати від Парламентської асамблеї Ради Європи не визнавати російські вибори в цілому.

Зараз ви читаєте новину «Вибори в Росії не можна визнавати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути