Ексклюзиви
пʼятниця, 28 жовтня 2016 00:55

Українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха залишили за ґратами в Росії

Автор: REUTERS
  Народний депутат Надія Савченко виступає після оголошення вироку російського верховного суду українським в’язням Станіславу Клиху й Миколі Карпюку в Москві 26 жовтня
Народний депутат Надія Савченко виступає після оголошення вироку російського верховного суду українським в’язням Станіславу Клиху й Миколі Карпюку в Москві 26 жовтня

— Я не вірю в справедливість у нашій справі. Поняття "закон" трактується так, як скаже співробітник ФСБ. Під час розгляду справи чинився тиск на присяжних. Їх ставили перед вибором — ви за владу або за українців? Під час суду в Чечні я не мав можливості розповісти про своє алібі, — заявив політв'язень 52-річний Микола Карпюк під час відеоконференції із СІЗО Грозного.

26 жовтня російський верховний суд відхилив апеляцію на вирок утримуваним в РФ українцям Станіславу Клиху та Миколі Карпюку. Засідання відбувалося у Москві. Проте підсудних до зали не привезли. Вони давали свідчення під час відеоконференції по скайпу із СІЗО Грозного, де їх утримують. 26 травня верховний суд Чечні засудив чоловіків до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно.

Микола Карпюк — член партії УНА-УНСО, був учасником конфлікту в Придністров'ї та грузинсько-абхазької війни. 17 березня затриманий росіянами при перетині кордону. Нібито їхав від "Правого сектора" на переговори з наближеними до російського президента Володимира Путіна людьми.

41-річного Станіслава Клиха заарештували 11 серпня позаторік у російському місті Орел. Поїхав туди до подруги. Російська правозахисниця 57-річна Зоя Свєтова 21 жовтня заявила, що Клих збожеволів від катувань. Проте 22 жовтня судово-психологічна експертиза в слідчому ізоляторі засвідчила, що він начебто здоровий. Може перебувати в СІЗО і брати участь в суді. Станіслава катували півроку. Потім сидів в одиночці без зв'язку зі світом, без контакту з родичами й адвокатами.

За версією слідства, Клих і Карпюк наприкінці ­1994-го — початку 1995 року воювали проти Росії у Чечні. Обидва це заперечують. Правозахисний центр "Меморіал" дійшов висновку, що звинувачення проти них сфальсифіковані і суперечать реальній картині Першої та Другої чеченських воєн. "Меморіал" визнав їх політв'язнями.

Станіслав Клих під час розгляду апеляції сказав:

— Я не був у Чечні. Але як я можу це довести через 20 років? Розмовляючи по телевізору? (мав на увазі свій відеовиступ. — ГПУ). Справа сфабрикована. Нас утримують ФСБ і ГРУ. Можливо, з метою отримання викупу. Наше кримінальне переслідування пов'язане з конфліктом Росії та України. У Москві я вчився в школі. А деякі мої однокласники служать тепер у ФСБ. Тому, можливо, переслідують, бо в минулому не поділили щось. Чечня — це територія беззаконня. Тут влаштовують тортури, які неможливі в Москві та в європейській частині Росії. За таким принципом тут ­можуть притягнути до відповідальності будь-якого громадянина України, який прибув потягом. Я категорично проти, щоб мене асоціювали з УНА-УНСО або іншими організаціями. Нас тут тримають, жодних перспектив немає. Можливо, буде обмін.

— Ми чекаємо тільки одного. Після рішення верховного суду в російської сторони зникне відмовка, що передчасно говорити про обмін, — сказав на суді адвокат українців 34-річний Ілля Новіков. — Сьогоднішнє рішення наблизить нас до чогось. Стане зрозуміло, на якій конкретній стадії ця справа. Чи ймовірне помилування й обмін. Досі юридично це було неможливо.

— Очікуване рішення місцевого суду. У Росії кажуть "шемякин суд" — тобто повна брехня, — каже політолог 41-річний Олександр Палій. — Тут немає судової системи. Є архаїчний режим, близький до кам'яної доби. Він прикривається різними назвами. То в них вибори, яких в дійсності немає. То в них суди, яких теж насправді не існує. Ці назви вони вигадують, аби здаватися цивілізованими людьми. Клиха і Карпюка можна лише обміняти, як Надію Савченко. Якщо наші військові захоплять на Донбасі російського генерала, то обміняти їх можна за два дні. На тих росіян, що вже заарештовані на Донбасі — буде важко. От зараз іде мова про обмін 100 українців на 600 затриманих бойовиків. Росія весь час торгується. Їм ті люди, яких послали на смерть, не потрібні. Це — гарматне м'ясо.

Нам теж треба влаштовувати шоу з російськими терористами. Судити їх публічно, запрошувати міжнародну пресу. Серед сотень затриманих на Донбасі бойовиків чимало громадян РФ. От як у Москві із Савченко роздули бульку. Так і нам треба робити з їхніми. Аби прискорити визволення наших політв'язнів із російського полону.

Савченко з другої спроби потрапила до Москви

Народний депутат 35-річна Надія Савченко 26 жовтня побувала у Москві. Прилетіла на розгляд апеляції Миколи Карпюка і Станіслава Клиха. До Росії потрапила лише з другої спроби. Помічник адвоката Іллі Новікова мав довезти українку з Мінська до Москви на авто. На кордоні машину зупинили. Надія вирішила повернутися до білоруської столиці й добиратися літаком.

Раніше Савченко казала, що їде в Росію підтримати українців. Розуміла, що може не повернутися звідти живою. Також до поїздки спонукала заява Карпюка про те, що він не збирається йти етапом. Натякнув на самогубство.

У Москві Савченко фотографувалася біля будівлі суду. Спілкувалася з українськими журналістами. Прийшла у вишиванці. Щоправда, побачитися з політв'язнями їй не вдалося. Вони брали участь у засіданні в режимі відеоконференції.

Зараз ви читаєте новину «Українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха залишили за ґратами в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути