вівторок, 01 грудня 2015 07:00

"Україна перестала купувати російський газ"

Ми більше не купуємо газ у ­Росії за 500 доларів, як було підписано за контрактами (їх уклали за прем'єрства Юлії Тимошенко. — "ГПУ"). Сьогоднішня ціна від російського Газпрому вища за ту, що пропонують наші європейські партнери, — каже прем'єр-міністр 41-річний Арсеній Яценюк.

У п'ятницю проводить засідання енергетичного штабу.

— Ми отримали цінові пропозиції від європейських партнерів. Саме тому Україна зупинила придбання російського природного газу. Конкуренція є конкуренція, — продовжує глава уряду. — Протягом останніх двох років вдалося запустити реверсні потоки газу з Євросоюзу. Це ще раз показало, що політика на диверсифікацію енергопостачання і джерел придбання природного газу — правильна. Сьогодні 10 країн — членів ЄС жорстко виступили проти будівництва Північного потоку. Наша позиція: будівництво другої гілки Північного потоку є антиукраїнським і антиєвропейським проектом. Його мета — посилення російської газової монополії на європейському енергетичному ринку. Хочуть позбавити Україну транзитних потужностей і близько 2 мільярдів доларів плати за транзит. Ми є однією з основних держав-транзитерів. Наші потужності дозволяють постачати до країн ЄС понад 120 мільярдів кубометрів газу. У нас — найбільші газові сховища в Європі. Ми ухвалили закон, що дає можливість європейським і американським компаніям взяти участь у модернізації та управлінні українською газотранспортною системою. Ми з ЄС повинні будувати єдину енергетичну політику Європи. Росія в ній не матиме монопольного впливу, який вона мала протягом останніх десятиліть.

Днями уряд розгляне новий статут компанії "Нафтогаз України". Ми опрацювали цю реформу разом із партнерами з Європейського банку реконструкції і розвитку. Це буде взірцем управління державними компаніями.

Мета реформи "Нафтогазу" — усунення будь-яких політичних впливів на діяльність компанії. Це винятково професійне політично незаангажоване управління за участю міжнародних партнерів. Формування прибуткової прозорої української державної енергетичної компанії. Вже зараз ми позбулися низки газових олігархів. За рахунок реформи Нафтогазу позбудемося будь-яких політичних впливів на нього. Не може впливати на цю компанію і уряд. Як і на інші державні компанії. Це має бути компетенція незалежних керівників.

За останні дев'ять місяців Нафтогаз показав беззбиткову діяльність. Вперше за 10 років. Це вдалося, хоч компанія отримала збитки від продажу газу для населення на близько 8 мільярдів гривень. Адже газ для населення за соціальною нормою далі продається за ціною, нижчою ринкової. Але за рахунок реалізації газу промисловим споживачам Нафтогаз компенсував втрати.

Маємо складну ситуацію на енергетичному ринку. Достатніх запасів вугілля немає. Вимагаю невідкладний план заходів, щоб пройти зиму в стабільній енергетичній системі, без відключень електрики. Необхідні ресурси держава виділила — як через державний бюджет, так і шляхом кредитування енергетичних компаній. Але нам потрібні запаси вугілля. Бо Росія блокуватиме його постачання.

Зараз ви читаєте новину «"Україна перестала купувати російський газ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути