пʼятниця, 13 травня 2016 06:55

У день народження до Надії Савченко не пустили матір
2

Дівчина запускає небесний ліхтарик у день народження Надії Савченко 11 травня. Так українку вітали на Поштовій площі столиці. Ліхтарики засвітили понад 100 людей
Фото: ТАРАС ПОДОЛЯН
Вітальні листівки Надії Савченко писали на Поштовій площі у столиці. Їх передадуть українці у СІЗО російського міста Новочеркаськ Ростовської області. Там Надія зустрічає вже другий день народження

Понад 100 осіб 11 травня вітали Надію Савченко з днем народження на Поштовій площі столиці. Українці виповнилося 35 років. Із цього віку можна балотуватися на посаду президента. Привітати Надію закликала її сестра Віра. Написала про це в соцмережі.

О 20:00 на площі встановлюють два столи. На них охочі пишуть вітальні листівки. Ті обіцяють надіслати Савченко в російський СІЗО.

— Надя — живий символ української політики. Має високу місію — бути захисником усіх скривджених, — каже нардеп від "Батькіщини" Іван Крулько, 34 роки.

Накрапає дощ. Людям роздають паперові небесні ліхтарики. Їх запускають. Киянка Яна Глазунова плаче. Цього дня їй виповнюється 36. На площу прийшла з на рік старшим чоловіком Олександром і донькою Марією-Веронікою, 6 років.

— Замість застілля прийшла привітати Надю. Вона вселяє віру в перемогу. Тому її день народження став для нас сімейним святом, — каже Яна. — У листівці написали їй: "Надю, сьогодні особливий день для нашої родини. Ви — її частина. І вже два роки мій день народження відзначаємо разом із вами".

Люди поступово розхо­дяться.

— Побачила тут родичів, яких не зустрічала з дитинства. Я їх не знаю, а вони говорять, що пам'ятають мене маленькою, — каже Віра Савченко, 33 роки. — Мама сьогодні полетіла до Надії в Росію. Але до доньки її не пустили. Надя засмутилася. Однак її настрій покращила звістка про зібрання у Києві.

Надія Савченко перебуває в СІЗО російського міста Новочеркаськ Ростовської області. Мати Марія Іванівна хотіла передати доньці яблук та узбецьких родзинок.

— Раніше Савченко давали два побачення на місяць. Тепер має одне на два місяці, — каже адвокат Микола Полозов, 36 років. — У квітні її двічі відвідувала сестра Віра. Тому більше побачень не дозволяють. Надія підписала всі необхідні документи для повернення в Україну. Лишаються тільки бюрократичні процедури.

День народження у СІЗО Надія зустрічає вдруге. Торік у містах України влаштовували флешмоби. Люди приходили із плакатами "Свободу Савченко".

Солошенка й Афанасьєва перевезли до Москви

2 травня засуджених у Росії українців 25-річного Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка, 74 роки, відвезли до Москви. Україна подала запит до російського мін'юсту щодо їхнього повернення на батьківщину.

Афанасьєв був у Сиктивкарі, а Солошенко — в Нижньому Новгороді. Зараз перебувають у слідчому ізоляторі Федеральної служби безпеки "Лефортово".

Афанасьєва засудили на сім років нібито за підготовку теракту в Криму. Солошенка звинуватили у шпигунстві і дали чотири роки в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «У день народження до Надії Савченко не пустили матір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути