Ексклюзиви
вівторок, 29 березня 2016 07:05

"Самопоміч" умисне програла вибори
2

Чоловіки сидять у мікроавтобусі, яким міська організація ”Рада ветеранів” підвозила пенсіонерів на виборчі дільниці Кривого Рогу. Замовник — міськвиконком, неофіційно говорили водії
Фото: ФОТО З САЙТА www.facebook.com
У повторних виборах міського голови взяли участь 287 тисяч жителів Кривого Рогу. Це на чверть більше, ніж на чергових. За даними голови Криворізької міської виборчої комісії, чинний мер Юрій Вілкул отримав 74,18 відсотка, Семен Семенченко — 10,9 відсотка

На позачергових виборах міського голови 27 березня в Кривому Розі Дніпропетровської області переміг чинний мер 66-річний Юрій Вілкул. За даними міськвиборчкому, за нього проголосували 74,18% виборців. У кандидата від партії "Самопоміч" Семена Семенченка — 10,9%. На третьому місці — Світлана Сова від партії "Сила людей" — 4,67%.

"Наш підрахунок дає такий результат: Юрій Вілкул отримав 210 тисяч голосів. Семен Семенченко — 31 тисячу", — написав у "Фейсбуку" нардеп від "Самопомочі" Єгор Соболєв, 39 років.

Усі 293 виборчі дільниці в неділю відкрилися вчасно, о 8:00. У бюлетенях — 15 кандидатів. Пополудні в Комітеті виборців заявляють про масові порушення — підвезення виборців до дільниць в усіх районах міста. Здебільшого — людей пенсійного віку.

— Фактично ми побачили вибори за стандартами режиму Віктора Януковича. З масштабними схемами підкупу, використанням адмінресурсу й іншими порушеннями закону, — каже Олексій Кошель, директор Комітету виборців України. — В день голосування штучно збільшили явку. Мерія з ініціативи Юрія Вілкула виділила з бюджету міста 50 мільйонів гривень для матеріальної допомоги малозабезпеченим — по 500 гривень. Це — непрямий підкуп виборців. Зловживання посадовими повноваженнями.

— Юридичних підстав визнати вибори недійсними немає, — говорить Ольга Айвазовська, координатор громадянської мережі "Опора".

Проголосували 55,9% виборців. Це 287 тис. жителів міста.

— Явка вразила — на 21 відсоток вища, ніж у попередньому турі виборів, — каже Павло Гівель, голова центральної виборчої комісії Кривого Рогу.

— Людям розповідали, що всі, окрім Вілкула, — із Західної України. Приїхали грабувати Кривий Ріг. Багато пенсіонерів повірили. Казали, що Вілкул — місцевий, тут хрестився. — розповідає 25-річний Антон Кравченко. Голосував за Семена Семенченка. На попередніх виборах — за Юрія Милобога. — Відмова Милобога балотуватися була шоком. Він же наш, місцевий. Говорив із ним. Каже, що таке його рішення. Багато людей розчаровані цією заміною. Це зіграло на руку Вілкулу.

— Це серйозний удар по репутації "Самопомочі". Якби балотувався Милобог — виграв би. Мав підтримку в п'яти мікрорайонах міста із шести. Скоріше за все, керівництво партії взяло гроші за поразку. Тому й висунули Семенченка, який від початку мав слабкі шанси. Зрадили тих криворіжан, які виходили на вулиці протестувати проти нечесних виборів. Прикро, що ніхто із "Самопомочі" навіть не висловився з цього приводу, — каже політолог Олександр Палій, 41 рік.

— "Самопоміч" сама себе переграла. В партії вирішили, що в Кривому Розі живуть дурні, яким можна підсунути кого завгодно під брендом "Самопомочі". Але забули, що голосують за людей, а не за партії. Електорат Милобога відчув, що його обманули, — говорить політолог 37-річний Тарас Загородній. — Семенченко для них ­чужий.

— У нас вийшло, як у Донецьку: Янукович шапки крав, за ґратами був, а став президентом. Перемогою Вілкула Кривий Ріг показав, що іногородніх не любить. Про висунення Семена Семенченка кандидатом на виборах мера Кривого Рогу дізнався з преси. Поступився йому місцем.

Демократичні сили не висували своїх кандидатів, щоб не забирати у Вілкула голоси. Є домоленість між олігархами, зокрема Ахметова з Порошенком, що Кривий Ріг має залишатись за Вілкулом, — говорить 41-річний Юрій Милобог, кандидат від "Самопомочі" на попередніх виборах.

"Соромно за "Самопоміч". Це ж треба так не поважати місто, щоб виставити в кандидати пройдисвіта, людину без біо­графії, без досвіду, без освіти, без професії, лжеофіцера й афериста, який збрехав ЦВК при подачі документів", — пише у "Фейсбуку" 44-річна Ірина Геращенко, нардеп від "Блоку Петра Порошенка". Політсила президента не висувала кандидатів ні на перших, ні на других виборах мера Кривого Рогу.

15 листопада 2015 року на виборах міського голови за представника від "Опозиційного блоку" Юрія Вілкула проголосували 49,25% виборців. За його суперника від "Самопомочі" Юрія Милобога — 48,83%. Різниця між кандидатами — 752 голоси. Понад два місяці в Кривому Розі та столиці тривали протести проти фальшувань результатів виборів. 23 грудня Верховна Рада призначила позачергові вибори мера Кривого Рогу.

Зараз ви читаєте новину «"Самопоміч" умисне програла вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути