вівторок, 30 серпня 2016 06:30

Росія може напасти в найближчі два тижні

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.youtube.com
  Підрозділ морського десанту під керівництвом командира бойовиків ДНР Михайла Толстих на прізвисько Гіві відпрацьовує висадку з моря біля Широкиного на Донеччині 25 серпня. Також тренуються виводити з води плавучі бронетранспортери
Підрозділ морського десанту під керівництвом командира бойовиків ДНР Михайла Толстих на прізвисько Гіві відпрацьовує висадку з моря біля Широкиного на Донеччині 25 серпня. Також тренуються виводити з води плавучі бронетранспортери

— Ймовірність великої війни дуже висока, — каже волонтер і військовий експерт 48-річний Юрій Касьянов. — Це оцінка різних аналітичних відомств. Зокрема Управління розвідки нашого Міністерства оборони, НАТО.

— Найкращий для наступів і провокацій час — два наступні тижні. 4–5 вересня відбудеться саміт "Великої двадцятки" в китайському місті Ханчжоу, — продовжує Касьянов. — Тут думки розходяться. Наступ може відбутися до цієї події. Тоді учасники саміту стикнуться з новою реальністю. Або одразу після нього — якщо Путін не має абсолютної впевненості, що здатен нав'язувати свою думку світу. До то­го ж триває підготовка до виборів президента США й у російську Держдуму.

"Путіну треба окропити нашою кров'ю вибори до Держдуми"

Як це пов'язано з можливим наступом?

— Увага американських політиків і громадян прикута до виборів. Можуть не відреагувати повною мірою на атаку Росії. Ґілларі Клінтон (кандидат у президенти США від Демократичної партії. — ГПУ) має більше шансів на перемогу. Якщо прийде до влади, політика Вашингтона щодо Москви стане жорсткішою. Нинішній президент Барак Обама показав свою м'якотілість. Путін може скористатися моментом і поквапитися захопити нові землі.

Понад 80 відсотків росіян "на ура" сприймають імперські замашки. Відчуття величі заміняє їм свободу, хліб і бажання мислити. Щоб партія Путіна спокійно отримала більшість у новій Державній думі, йому треба окропити нашою кров'ю ці вибори.

Ще один фактор — погода. Для висадки морського десанту на нашому узбережжі потрібно, аби Чорне море було спокійне. У жовтні, листопаді це — малоймовірно. Осінні дощі унеможливлять і танковий наступ.

Сукупність факторів робить наступні два тижні небезпечними. Раптові російські навчання можуть перерости в наступальну операцію (15 бойових кораблів російського Чорноморського флоту вийшли в море в рамках перевірки боєготовності. — ГПУ). І не одну. Із глибокими фланговими вторгненнями. З висадкою морського й повітряного десантів, застосуванням бойової авіації.

Звідки може початися наступ?

— Найімовірніше — зі сходу. Там стоять наші боєздатні частини. Завдання Путіна — розгромити їх. Можуть піти на Слов'янськ, оточити Щастя. Або обійти Маріуполь — на Бердянськ.

Також російські війська можуть ударити з Чернігівщини. Але це — відкритий перетин кордону, тому такий варіант менш вірогідний. Однак при оцінці загроз не маємо права ігнорувати жодний. У Криму на адмінкордоні можуть влаштувати провокації. Як це вже було (10 серпня ФСБ заявила, що українська розвідка готувала теракти на півострові. — ГПУ). Локальні бої стануть приводом для вторгнення. Можуть діяти нахабно — завантажать корабель військами й попливуть до Одеси. Чудовий привід — утопити своє судно під час навчань, а звалити на "бандерівців".

Якою може бути мета великого наступу ­Росії?

— Путін хоче вийти на адміністративний кордон Донеччини й Луганщини. Тоді матиме там підприємства із замкнутим циклом — видобутком і переробкою сировини. Донбас може стати економічно самостійним. Путін отримає політичні дивіденди, коли заявить, що ДНР контролює дві великі області, а не їхні шматочки.

Також його може цікавити вихід до Криму й захоплення Каховки, аби отримати контроль над постачанням води й електрики до півострова. Може спробувати створити ще один-два котли й тим посіяти паніку. Це значно небезпечніше за прямий наступ.

Наскільки Україна готова до такого розвитку подій?

— Наше суспільство готове воювати. Але влада не культивує дух захисту Батьківщини.

Чи буде мобілізація?

— Однозначно. Шоста хвиля своє відстояла. Контрактників набрали дуже мало. У деяких частинах на передній лінії недокомплект — 60 відсотків. Відмовитися від мобілізації буде неможливо, навіть якщо не станеться наступу.

Зараз ви читаєте новину «Росія може напасти в найближчі два тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути