Ексклюзиви
пʼятниця, 27 листопада 2015 06:20

Рішення про нові назви прийматиме парламент

Автор: підготував Сергій Дзех
 

— На першому етапі активніше перейменовували вулиці, а не населені пункти. Майже по всій країні це вже зробили або прийняли попереднє рішення про зміну назв вулиць Леніна, Фрунзе, Орджонікідзе, — каже 37-річний Богдан Короленко з Інституту національної пам'яті. Оцінює перший етап реалізації закону про декомунізацію.

За якою схемою мали діяти місцеві ради?

— Провести громадські слухання і направити пропозиції щодо перейменування до Верховної Ради. Якщо вони цього не зробили, парламент має право самостійно прийняти рішення, спираючись на рекомендації Інституту національної пам'яті.

Ради самостійно обирали варіанти нових назв?

— Так, це питання мала вирішити територіальна громада. За рекомендаціями місцева влада може звернутися до Інституту національної пам'яті. Радимо обирати імена воїнів АТО і Героїв Небесної сотні. Також тих людей, які боролися у всі часи за незалежність країни. Але конкретних імен не нав'язуємо.

Чому подання заявок активізувалося після виборів?

— До 21 листопада міські ради могли самі прийняти рішення. Діяла колективна система відповідальності, коли не можна знайти крайнього. На другому етапі відповідальність за демонтаж пам'ятників і зміну назв лягає на місцевих голів. Вони побоюються наслідків бездіяльності і включаються в роботу.

Як уникали чи зривали декомунізацію?

— Були моменти хитрощів. У Дніпропетровську пропонували залишити стару назву міста, але трактувати її по-іншому: на честь річки Дніпро й апостола Петра. Це неприйнятний варіант. Закон не передбачає перейменування на вже існуючу назву, якими б не були приводи.

Логічна нова назва для міста — Дніпро. За цей варіант ще влітку проголосувало найбільше людей на сайті міськради.

Чи можливе перейменування вулиці на нову з подібною назвою?

— Такий випадок був у Харкові. Вулицю більшовика Іванова хочуть перейменувати на честь іншого Іванова — вченого Харківського університету. Таке можливо, але на табличках із новою назвою обов'язково мають бути вказані ініціали вченого.

Зараз ви читаєте новину «Рішення про нові назви прийматиме парламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути