Ексклюзиви
вівторок, 19 липня 2016 07:55

"Пропонують 50 гривень, якщо проголосуєте. Гроші дають зразу"

Автор: ФОТО З САЙТА www.dp.vgorode.ua
  У Дніпрі люди стають у черги біля виборчих дільниць, щоб отримати безкоштовні запрошення на відпочинок 17 липня. Волонтери роздають квитки в аквапарк, на водні гірки, у кіно або на фотосесію. Виборці мають сфотографуватися із запрошенням
У Дніпрі люди стають у черги біля виборчих дільниць, щоб отримати безкоштовні запрошення на відпочинок 17 липня. Волонтери роздають квитки в аквапарк, на водні гірки, у кіно або на фотосесію. Виборці мають сфотографуватися із запрошенням

"Майже біля кожної виборчої дільниці хлопчики та дівчатка у футболках із написом "Борись за Дніпро". Роздають безкоштовні квитки в кіно, в аквапарк, на гірки. Люди щільно обступили їх. Штовхаються, лаються", — пише в соцмережі "Фейсбук" 36-річний Сергій Жуков 17 липня. Він — кандидат у народні депутати на довиборах у Дніпрі. Балотується на окрузі №27.

Цього дня на проміжних виборах у Верховну Раду обирали народних депутатів на семи округах. Із 979 078 українців із правом голосу на дільниці прийшло 350 522.

У Дніпрі лідирує самовисуванка 37-річна Тетяна Ричкова — волонтер, радник міністра оборони. Її підтримував мер Борис Філатов.

— Є інформація про масові "каруселі". У схемі задіяно близько двох десятків дільниць, — розповідає міжнародний спостерігач Януш Саноцкі. — У Придніпровському районі член дільничної виборчої комісії незаконно видав бюлетень людині, яка назвала пароль "777".

На окрузі №183 у Херсоні проголосували 16,38% виборців — це найнижча явка. Тут балотувалися 29 кандидатів. Лідер перегонів — кандидат від "Батьківщини" Юрій Одарченко, 56 років. Із 15 дільниць евакуювали людей, бо хтось повідомив про мінування.

— За півдня нарахували 25 автобусів, які підвозять людей до дільниць. Мабуть, їх значно більше, — говорить Наталія Богренцова із громадської мережі "Опора". — Поліція затримала чоловіка з грішми та виборців, які мали їх отримати.

"У мікрорайоні Кіндійки на зупинках і тротуарах людей перестрівають якісь жінки та пропонують 50 гривень, якщо проголосують за одного з кандидатів. Гроші дають зразу", — пише у "Фейсбуці" депутат Херсонської міськради 54-річна Катерина Пушкарьова.

— Члени комісій забирали печатки, переписували протоколи на сходах в окружній комісії, видавали бюлетені без паспортів, — каже 25-річна Дар'я Черкашина, спостерігач від "Опори" в Полтавській області.

Тут вибори проходять на окрузі №151 із центром у місті Лохвиця. Балотуються 47 кандидатів. Перемагає 44-річний Руслан Богдан від "Батьківщини".

У селі Мелехи Чорнухинського району помер спостерігач 60-річний Олександр Рибалко.

— Вийшов на вулицю і на сходах втратив свідомість. Зупинилося серце, — говорить 54-річна Лідія Вовченко, голова дільничної виборчої комісії.

— Перед виборами роздавали так звані соціальні картки від благодійного фонду "Наш край". Після голосування на кожну мали нарахувати до 3 тисяч гривень, — розповідає 32-річний Олексій Кормілецький, координатор мережі "Опора" на Луганщині.

Тут на окрузі №114 із центром у Станиці Луганській балотувалися 107 кандидатів. Лідирує 41-річний Сергій Шахов від партії "Наш край".

У день виборів у селищі Новопсков роз­клеювали листівки з інформацією, що кандидат Шахов нібито помер. Ще були листівки, що він — агент СБУ.

— У селі Грабів Ріпкинського району члени комісії виходили в поле, щоб зв'язатися з окружною комісією. Робочий телефон не працював, а мобільного зв'язку не було, — каже 34-річний Святослав Бабіля з "Опори" в Чернігівській області.

Тут на окрузі №206 за депутатський мандат змагалися 74 кандидати. Лідирує самовисуванець 35-річний Максим Микитась, президент київської корпорації "Укрбуд".

— Потім на цій же дільниці зникло світло. Його підвели з сусіднього будинку, — продовжує Святослав Бабіля. — На дільниці в селі Хмільниця Чернігівського району член комісії, яка мала підписувати контрольні талони та видавати бюлетені, пішла доїти корову. На кілька дільниць підвозили картонні коробки з їжею. На них було написано: "Смачного! Приємної роботи". Їжу доставляли спостерігачі від кандидатів Максима Микитася та Олега Скварського.

527 999 гривень офіційно витратила кандидат у народні депутати Ірина Констанкевич, 51 рік, на передвиборчу кампанію. Вона лідирує в окрузі №23 із центром у селищі Маневичі на Волині. Балотується від партії "Укроп". Її суперниками були 18 кандидатів.

Зараз ви читаєте новину «"Пропонують 50 гривень, якщо проголосуєте. Гроші дають зразу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути