пʼятниця, 22 травня 2015 05:30

Поступово з'являться справжні партії

Нам обіцяли, що місцеві вибори 25 жовтня 2015 року пройдуть за новим законодавством. Однак запровадженню пропорційної системи з відкритими списками чиниться величезний опір. Тому що від цього програють лідери і фактичні власники партій – олігархи. У випадку з відкритими списками вони не зможуть домовлятися за гроші, щоб брали їхніх представників. Бо керівники партій не зможуть гарантувати людині, яка внесла кошти у виборчу кампанію, прохідне місце у списку. Все це вирішуватимуть виборці.

Система з відкритими списками долатиме політичну корупцію. Сьогодні для партійних вождів політика – це непрозорий бізнес. Тіньові гроші, за які не треба платити податки. Крім того, відкриті списки створюватимуть внутрішньопартійну конкуренцію і демократію. Бо сьогодні партії – це замкнуті системи з невеличкою верхівкою і "сірими кардиналами", які вирішують кадрові питання.

Від відкритих списків виграють виборці. Також – молоді політики, бо кар'єру можна буде зробити без великих грошей. Політичні сили стануть відповідальнішими. Поступово в Україні з'являться справжні партії.

Олег РИБАЧУК, колишній віце-прем'єр

Зараз ви читаєте новину «Поступово з'являться справжні партії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути