пʼятниця, 08 квітня 2016 07:55

Порошенко не став президентом. Він залишився бізнесменом

Автор: REUTERS
  ”Не думаю, що українське суспільство пробачить відверту маніпуляцію й неправду з боку президента. Це вплине на його рейтинг і навряд чи дозволить Порошенку стати президентом удруге”, — каже політик Василь Гацько
”Не думаю, що українське суспільство пробачить відверту маніпуляцію й неправду з боку президента. Це вплине на його рейтинг і навряд чи дозволить Порошенку стати президентом удруге”, — каже політик Василь Гацько

Прізвище президента України є в матеріалах про офшори. 3 квітня їх оприлюднили Міжнародний консорціум журналістських розслідувань і Центр дослідження корупції й організованої злочинності.

Поштовхом став витік інформації з бази даних панамської юридичної фірми "Моссак Фонсека", яка реєструє офшори (офшор — один із методів ухилення від сплати податків. Законодавство офшорних держав частково або повністю звільняє від оподаткування доходи компаній, отримані поза цими країнами. — ГПУ). У фірмі заявляють, що базу даних викрали хакери.

"Панамські документи" включають у себе 11,5 млн службових файлів компанії "Моссак Фонсека". Над ними працювали понад 400 журналістів із 80 країн.

Клієнтом цієї фірми був і український президент. Влітку 2014‑го він створив офшорну компанію "Прайм Асет Партнерс Лімітед" на Британських Віргінських островах. У податкових деклараціях глави держави за 2014–2015 роки вона не вказана.

"Ставши президентом, я відійшов від управління активами, доручивши цю справу консалтинговим та юридичним компаніям. Очікую, що вони нададуть вичерпні пояснення", — пише Порошенко у "Фейсбуку" 4 квітня.

Його юристи запевняють — порушень немає. Офшорні компанії створили для передачі кондитерського бізнесу "Рошен" у "сліпий траст" (власник віддає права на управління іншій особі і більше не впливає на прийняття рішень. — ГПУ).

Фінансовий радник Порошенка 46-річний Макар Пасенюк 5 квітня сказав, що активи "Рошена" передали у довірчу власність 14 січня 2016 року. Тоді нібито підписали відповідну угоду. Але у його відповіді на запит журналістів програми "Слідство.інфо" від 22 березня про передачу бізнесу в "сліпий траст" ідеться у майбутньому часі.

Пасенюк повідомив: президент має не одну, а кілька компаній за кордоном. Восени позаторік у Нідерландах зареєстрували дочірній від панамського офшор "Рошен Європа БіВі" та "Сі Кенфекшнері Інвестментс Лімітед" на Кіпрі.

Генеральна прокуратура складу злочину в діях Петра Порошенка не бачить. Її речник 33-річний Владислав Куценко говорить:

— За Конституцією, будь-які розслідування, пов'язані з президентом, не підслідні Генпрокуратурі.

Національне антикорупційне бюро не візьметься за справу, бо може розслідувати лише матеріали щодо колишніх президентів, кажуть там.

— Те, що президент не вказав офшорні фірми в податкових деклараціях — адміністративне порушення, але не кримінальний злочин, — говорить інвестиційний банкір 33-річний Сергій Фурса. — Створення таких компаній — нормальна практика управління бізнесом для всіх українських корпорацій. З точки зору підприємця це зрозуміло й раціонально. Але проблема в тому, що президент намагається сплатити менше податків. Зокрема, з продажу "Рошена", коли в країні — криза.

— Порошенко відтягував заяву про свої офшори, щоб побачити, як на це реагуватимуть громадяни. Він мав про­аналізувати, чому ця новина викликала такий розголос. Подумати, які будуть наслідки. Але в Порошенка системні проблеми з аналізом. Він не встигає за країною, — каже журналіст 39-річний Юрій Бутусов. — Історія з офшорами не матиме катастрофічних наслідків для президента. Катастрофічним є те, що подібні проблеми виникають у нього щодня. А це — втрата довіри людей. Суспільство змінюється і стає нетерпимим до корупції. А держава не бореться з нею.

— Українське суспільство на Майдані і після нього дуже виросло. А президент залишився на тому ж рівні, — говорить політик 33-річний Василь Гацько. — Люди дуже відчувають фальш. Порошенко не став президентом після того, як його обрали. Він як був бізнесменом, так і залишився ним. Він мав би сам ініціювати створення тимчасової парламентської комісії — для розслідування історії з офшорами. Надати свідчення, пояснити все суспільству, своїм виборцям. Якщо тобі нема що приховувати, якщо хочеш відповідати високим стандартам, то зроби крок назустріч людям. Ти потрапив у непри­ємну ситуацію. Дозволь іншим оцінити її. Це зняло б багато запитань. Але президент уникає прямих відповідей. Це б'є по ньому і по владі за­галом.

Перед виборами Порошенко запевняв, що продасть свій бізнес. Однак не зробив цього. За це має понести політичну відповідальність. І він її понесе. Не думаю, що українське суспільство пробачить відверту маніпуляцію й неправду з боку президента. Це вплине на його рейтинг і навряд чи дозволить Порошенку стати президентом удруге.

— Прикро, що все це сталося за кілька днів до референдуму в Нідерландах щодо Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, — каже філософ 36-річний Володимир Єрмоленко. — Також історія з офшорами може похитнути позиції Порошенка й української влади у переговорах із міжнародними донорами. Бо економіка країни залежить від зовнішніх вливань.

З другого боку, можуть бути й позитивні наслідки. Владі треба радикально змінювати підхід до боротьби з корупцією. Стаття в американській газеті "Нью-Йорк Таймс" — це публічний сигнал. До цього було багато непублічних. Керівництво країни їх ігнорувало. Західні партнери бачили це і оцінювали погано. Нам треба нарешті реформувати прокуратуру й суди. І мають бути перші серйозні справи в Національному антикорупційному бюро, реально посаджені люди.

— Якщо в діях президента є склад злочину, то він підслідний Генпрокуратурі — до створення Державного бюро розслідувань, — говорить керівник Центру протидії корупції 31-річний Віталій Шабунін. — Але Генпрокуратура трактує прямі норми закону за власним бажанням. Так, як їм вигідно. Ми не дискутуємо про висунення підозри президенту. Говоримо про кримінальне провадження. За результатами якого стане щось відомо. Але вони цього не роблять. Це та сама ситуація, яка була з передачею справ у Антикорупційне бюро. Порушуючи прямі норми закону, вони відмовлялися це робити.

Серед фігурантів скандалу — 20 українців

До "панамського списку" потрапили 20 українців. Серед власників офшорних компаній — голова Національного банку Валерія Гонтарева, мер Одеси Геннадій Труханов, син екс-прем'єра Миколи Азарова. Також журналісти перевіряють зв'язок офшорної компанії "Безінгтон Лтд" з Юлією Тимошенко та Павлом Лазаренком. Припускають, через цю компанію нинішня лідерка партії "Батьківщина" перераховувала кошти тодішньому прем'єр-міністру на знак вдячності за сприяння газовій компанії, яку вона очолювала.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко не став президентом. Він залишився бізнесменом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути