пʼятниця, 24 лютого 2017 07:25

Олігарха Фірташа арештували у Відні

— США арештували близько 50 компаній по світу, пов'язаних із Дмитром Фірташем. Якби Україна мала проти нього кримінальні справи й проводила заочні засудження, можливо, гроші цих фірм можна було б повернути, — каже 26-річна Тетяна Шевчук, юрист "Центру протидії корупції".

21 лютого вищий земельний суд Відня, столиці Австрії, ­дозволив екстрадицію українського олігарха Дмитра Фірташа до Сполучених Штатів Америки. Там його звинувачують у передачі 19 млн євро хабара індійським чиновникам — щоб дали дозвіл на розробку родовищ титану. Ордер на арешт Фірташа американці видали влітку 2013 року.

Після запиту американського Федерального бюро розслідувань українського олігарха затримали у Відні 12 березня 2014-го. Він вніс 125 млн євро застави і вийшов під підписку про невиїзд.

Цього вівторка Дмитра Фірташа затримали за запитом Іспанії. Там його звинувачують у відмиванні грошей. Зі спільниками створив низку офшорних компаній. Відмили десятки мільйонів євро.

— В Україні немає жодного випадку притягнення до відповідальності такої впливової людини, як Фірташ, — каже Тетяна Шевчук. — Поки що затримували тільки наближених до нього. НАБУ розслідувало справу Запорізького титано-магнієвого комбінату (він входить до групи компаній Дмитра Фірташа. — ГПУ). Директора цього підприємства звинуватили у розтраті 500 мільйонів гривень.

З 2014 року Фірташ живе в Австрії. Відтоді не було інформації, що українські правоохоронці його допитували чи хотіли допитати.

Раніше його не арештовували, побою­ючись, що австрійський суд може відпустити, — продовжує Тетяна Шевчук. — Тепер ітимуть тристоронні переговори — США, Іспанії й Австрії. У Штатах справа Фірташа на пізнішому етапі, в іспанців — лише розслідування, обвинувального акту немає. Тому, найімовірніше, олігарха передадуть американцям.

Між Україною і США немає договору про екстрадицію. Це значить, що Києву олігарха не видадуть.

Фірташ наймає найкращих юристів. Вони затягуватимуть процес, як це було в Австрії.

Статки Дмитра Фірташа позаторік оцінювали у $270 млн.

Він має підприємства в Україні, Росії, Угорщині, Туркменістані та Великій Британії. Донедавна був ключовим гравцем на ринку газу у Східній Європі. Як учасник компанії "Росукренерго" постачав російський газ до України.

Розвиток бізнесу Фірташа пов'язують із російським кримінальним авторитетом Семеном Могилевичем. Його називають одним із 10 найбільш розшукуваних злочинців світу.

В Україні Фірташ володіє хімічними підприємствами — у Рівному, Черкасах, Сумах, Сіверськодонецьку та Горлівці. Також має активи у гірничій промисловості. Є співвласником телеканалу "Інтер" — із Сергієм Льовочкіним, колишнім главою Адміністрації президента Януковича.

У березні 2014 року кандидат у президенти Петро Порошенко та кандидат у мери столиці Віталій Кличко у Відні зустрілися з Фірташем. На суді олігарх заявив, що вони уклали політичну угоду. Порошенко заперечив домовленості, але підтвердив факт переговорів із Фірташем.

Зараз ви читаєте новину «Олігарха Фірташа арештували у Відні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути