Ексклюзиви
пʼятниця, 29 квітня 2016 07:20

Надії Савченко видали необхідні для повернення в Україну документи

27 квітня російські прикордонники спробували затримати 33-річну Віру Савченко. Вона поверталася машиною з українським консулом Володимиром Трегубом від ув'язненої в РФ сестри 34-річної Надії. Автівку зупинили на кордоні у пункті пропуску Чертково. У Віри відібрали паспорт.

Їй пояснили, що перебуває у федеральному розшуку через неповагу до верховного суду Чечні (торік у жовтні Віра Савченко була в Грозному на судовому засіданні у справі українців Миколи Карпюка і Станіслава Клиха. Їх звинувачують у протистоянні федеральним військам під час чеченської війни 1994–1995 років. Суддя видворив Віру із зали за нібито почуту образу на свою адресу. — ГПУ).

"Сиджу в машині з дипломатичними номерами. Якби не це — мене давно заарештували б", — написала Віра Савченко у "Фейсбуці".

За годину Трегубу вдалося повернути її паспорт.

— Консул вчасно зорієнтувався у ситуації. Він подав сигнал тривоги й зачинився з Вірою у машині. Автівку блокували прикордонники, але вломитися всередину й порушити консульський імунітет не наважилися, — каже дипломат Дмитро Кулєба, 35 років. — Зараз добиватимемося повернення Віри Савченко в Україну. Якщо не вдасться — вона і далі перебуватиме на території консульства.

Напередодні Віра Савченко повідомила, що її сестрі Надії видали пакет необхідних для повернення в Україну документів.

Надія Савченко перебуває в СІЗО міста Новочеркаськ Ростовської області. 19 квітня припинила сухе голодування. Воно тривало 13 днів — на знак протесту проти вироку, за яким їй присудили 22 роки тюрми. Зараз Надія харчується дитячими сумішами. За тиждень має перейти до звичайної їжі.

Зараз ви читаєте новину «Надії Савченко видали необхідні для повернення в Україну документи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути