Ексклюзиви
четвер, 05 травня 2016 06:55

Надія Савченко підписала документи для повернення в Україну

Ув'язнена в Росії українка 34-річна Надія Савченко заповнила документи для повернення в Україну. Їх передали російському міністерству юстиції, каже адвокат Марк Фейгін, 44 роки.

— У документах Надія ніде не визнала своєї провини. Лише згодна сплатити 30 тисяч рублів штрафу. Таку суму їй призначив суд за нібито незаконний перетин кордону Росії, — говорить Фейгін. — Однак наполягає, що її незаконно вивезли з України.

Надія Савченко підозрює, що її повернення може затягнутися. Бо росіяни вимагають, аби вона визнала провину. Про це написала в листі, який оприлюднила її сестра Віра 3 травня.

"Вони судили мене перший раз і обісралися по вуха. Тепер, щоб приховати злочин мого викрадення — хочуть судити мене вдруге. Хочуть зробити це так хитро, щоб я сама визнала те, чого я не робила і не визнаю. Хочуть повернути мене в Україну не героєм, а злочинцем. Хоча такими самі є, — пише Савченко. — Та чому я повинна себе оббріхувати на користь Росії? Тільки тому, що вони погрожують мене вбити? То нехай убивають. Покажуть усьому світові, що росіяни не тільки викрадачі, а ще й убивці".

Запит від української ­сторони про повернення Надії Савченко розглядається, кажуть у мін'юсті РФ. Термінів звільнення не називають.

— Звичайна процедура триває від шести місяців до року. Для Надії цей варіант неприйнятний. Тому вона може поновити сухе голодування, — каже адвокат Микола Полозов. — Сподіваюся, російська сторона не буде дотримуватися максимальних термінів, а значно скоротить їх. Тоді Надія зможе повернутися в Україну протягом одного-трьох місяців.

Надія Савченко перебуває у СІЗО міста Новочеркаськ Ростовської області Росії. 6 квітня її засудили до 22 років тюрми за сфальсифікованим звинуваченням у вбивстві російських журналістів на Донбасі. 13 днів після вироку голодувала. Зараз відновлюється — вживає вітаміни та дитяче харчування.

4 українців - Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Геннадій Афанасьєв, та Юрій Солошенко - заповнили документи для повернення в Україну. Вони засуджені в Росії за тероризм. Рішення про передачу політв'язнів прийме суд.

Зараз ви читаєте новину «Надія Савченко підписала документи для повернення в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути