пʼятниця, 12 лютого 2016 07:25

Національне антикорупційне бюро складає тест на зрілість

Запрошений особисто президентом і висунутий від "Блоку Петра Порошенка" керівник одного з ключових міністерств в уряді, Міністерства економічного розвитку й торгівлі, Айварас Абромавичус раптово заявив про свою відставку. Гучно грюкнув дверима, забрав подаровану картину зі свого кабінету, в якому протримався майже 14 місяців, і одразу ж скликав журналістів.

Про такий крок урядовця, на якого покладали неабиякі надії, схоже, не сподівалися ні президент Петро Порошенко, ні прем'єр-міністр Арсеній Яценюк як безпосередній керівник.

Абромавичус пояснив свій вчинок неможливістю працювати в нинішніх умовах, бо всі його зусилля зі впровадження системних реформ блокували впливові люди. Одне з ключових прізвищ — перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко. Саме він, за словами Айвараса, нібито тиснув на нього, лобіюючи своїх людей на посади керівників деяких підприємств, що належать до сфери Мінекономіки. Знову "зрада", "корупція у владі" й "усе пропало" стали ключовими тезами ток-шоу на телебаченні й обговорень у пресі та на кухнях.

Цієї заяви було достатньо, щоб Національне антикорупційне бюро порушило справи за фактом звинувачень. І вже за кілька днів Айварас Абромавичус дає свідчення детективам. Резонансна заява і миттєва реакція, що була нехарактерна органам прокуратури.

Деталі звинувачень хотіли почути й у фракції БПП "Солідарність", але міністр запрошення на зустріч проігнорував. "Мене особисто не влаштовує ситуація, коли в нас найкращий у світі міністр економіки з найгіршою в Європі економікою", — сумно жартує лідер фракції БПП Юрій Луценко про те, що Абромавичус нехтує фракцію, яка запропонувала йому посаду.

Натомість у мережі з'явився нібито "беззаперечний" доказ тиску — сумнівне смс-листування. Абромавичус переписується зі своїм другом із НАК "Нафтогаз" Андрієм Пасішником і згадує прізвище Кононенка. Більше того, переписка не містить конкретних вказівок, посад чи прізвищ. Вирвані з контексту фрази можуть стосуватися будь-яких робочих моментів. Зрештою, виконавчий директор НАК "Нафтогаз" Андрій Пасішник, який фігурує в переписці, заявив: оприлюднене листування його з Айварасом Абромавичусом "не стосується якихось призначень".

"Хочу вкотре зазначити, що ні з ким щодо свого призначення не спілкувався, окрім Айвараса. Отже, всі ці "докази" — нікчемні. На жаль, мене використовують як цапа-відбувайла в чужій брудній грі, тому не маю бажання і далі виправдовуватись — до закінчення об'єктивного розслідування цієї справи", — пише Пасішник у "Фейсбуку". Однак, це листування, очевидно, потрапить в порушене детективами Національного антикорупційного бюро провадження.

Заяву до НАБУ написав і фігурант скандалу Ігор Кононенко. Він заявив, що готовий навіть скласти депутатський мандат і всебічно сприяти розслідуванню. "У мене немає ніяких проблем піти з парламенту", — каже Кононенко. Він уже склав повноваження першого заступника керівника фракції й закликав свого візаві зустрітися й разом скласти тест на детекторі брехні. Але Абромавичус згоди пройти поліграф поки що не дав. Він лише відніс свої смс-листування в НАБУ, яких, як він сказав, у нього "є багато".

Мабуть, саме "корупція" і "тиск" заважали Абромавичусу ефективно працювати понад рік. Багато економістів висловили сумнів щодо проведених міністром реформ. На думку експертів, саме публічність і розголос, можливо, й були потрібні міністру? Бо завдяки скандалу обговорюють не провали в роботі його міністерства, а тих, хто нібито заважав працювати.

Що, наприклад, завадило міністру затвердити державне оборонне замовлення? Народний депутат Іван Вінник вважає, що відставка глави Мін­економіки безпосередньо пов'язана з цим замовленням. "Це той документ, який затверджується на Кабінеті міністрів за поданням Міністерства економіки. Адже Мінекономіки, згідно з чинним законодавством, відповідає за координацію та реорганізацію прийняття й виконання державного оборонного замовлення, — пояснює народний депутат. — А через те, що воно досі не затверджене, українські оборонні підприємства не можуть виконувати своїх замовлень на придбання військової техніки для Збройних сил України. ­Таким чином Абромавичус підриває обороноздатність держави, здатність ЗСУ стримувати російську ­агресію".

Тим часом через демарш міністра економіки маємо політичну кризу. Уряд на чолі з прем'єр-міністром шантажують коаліцію заявами про вихід своєї політичної сили з неї. Це при тому, що в Арсенія Яценюка немає реальної підтримки коаліції для прийняття рішень у Верховній Раді.

"Що робити? Шукати вихід без ультиматумів, я іншого шляху не бачу", — каже лідер фракції БПП Юрій Луценко.

Врегулювати скандал, на який одразу відреагували західні дипломати, намагався президент. Петро Порошенко за те, щоб реформатори залишилися в уряді, а корупціонери сиділи у в'язниці. На нараді в НАБУ глава держави заявив: "Ніхто в країні не застрахований від того, щоб опинитися в полі зору прискіпливої уваги детективів Національного антикорупційного бюро. І жодні зв'язки не дадуть ані індульгенції, ані захисту корупціонерам".

Як саме врегулюють цю політичну кризу та якими будуть результати розслідування, покаже час. Але очевидно, що подібні заяви державних службовців — ознака відкритості й демократичності. Однак не варто підміняти поняття і за ширмою "демократичності" приховувати власну слабкість, першим покидаючи тонучий корабель.

Зараз ви читаєте новину «Національне антикорупційне бюро складає тест на зрілість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути