вівторок, 18 жовтня 2016 07:25

Міністра часів Януковича зняли з розшуку

Колишнього міністра екології та природних ресурсів 50-річного Миколу Злочевського зняли з всеукраїнського розшуку. Міністерство внутрішніх справ припинило його на підставі постанови Генпрокуратури від 20 вересня.

Злочевський майже два роки був міністром в уряді Миколи Азарова. Він є власником групи компаній "Бурісма", що видобувають газ.

Генпрокуратура оголосила Злочевського в розшук 16 січня 2015-го. Тоді арештували $23 млн з рахунків його компанії у Великій Британії. Згодом їх розблокували. Екс-міністру інкримінували незаконне збагачення. Прокуратура заявляла про ухилення від сплати податків однією з фірм на мільярд гривень. Суд заарештував десятки свердловин у п'яти областях. 13 вересня цьогоріч Печерський районний суд Києва зобов'язав ГПУ припинити розшук Злочевського. Він з'ясував, що екс-міністра не повідомили про підозру.

— Відповідати за те, що Злочевського не покарають ні за межами країни, ні в Україні, мають персонально три генпрокурори президента Порошенка — Ярема, Шокін і Луценко. Вони робили все, щоб справу злити, — каже голова правління Центру протидії корупції 31-річний Віталій Шабунін. — Кошти Злочевського за кордоном у рамках європейських санкцій теж можуть розморозити. Як це було у Британії з понад 20 мільйонами фунтів стерлінгів.

За 2,5 року після Майдану й чотирьох генпрокурорів лише одна корупційна справа потрапила до суду — щодо Олександра Лавриновича (колишнього міністра юстиції підозрюють в розтраті 8,5 млн грн. — ГПУ). Ще там є обвинувальний акт по економічних злочинах проти топ-посадовців Януковича. Оце і все.

— Спритні можновладці залишають мало доказів, щоб їх можна було легко притягти до відповідальності. Не підписують документи, які можуть їм загрожувати. Довести, що людина крала та використовувала службове становище вкрай важко. Показів ніхто не дає, бо буде змова й злочинне угруповання. А за це — більший термін, — говорить політолог 60-річний Олександр Кочетков. — Керівники Генпрокуратури — політики, не професіонали. Знають, що з судом вирішити буде важко. Тому одразу звітують — щось заарештували, когось подали в розшук. А насправді це закінчується нічим.

Зараз ви читаєте новину «Міністра часів Януковича зняли з розшуку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути