Ексклюзиви
пʼятниця, 24 лютого 2017 06:10

"Ми зібралися, щоб влада була не злодійська, а українська"

Автор: www.pravda.com.ua
  Письменник Василь Шкляр (на фото — зліва направо), народний депутат Андрій Іллєнко, лідер Всеукраїнського об’єднання ”Свобода” Олег Тягнибок, народні депутати Олег Осуховський і Михайло Головко йдуть на Марші національної гідності в столиці 22 лютого
Письменник Василь Шкляр (на фото — зліва направо), народний депутат Андрій Іллєнко, лідер Всеукраїнського об’єднання ”Свобода” Олег Тягнибок, народні депутати Олег Осуховський і Михайло Головко йдуть на Марші національної гідності в столиці 22 лютого

— Люди втомились від того, що їм в очі брешуть. Сказав щось проти Порошенка — ти рука Кремля, проти міністра оборони — ти зрадник. І всі прикриваються війною. Якби вони її бачили, коли кишки літають у повітрі, зрозуміли б ціну життя, — каже 41-річний Тарас Антонов із Полтави. 22 лютого вранці підіймається ескалатором на станції метро Хрещатик у Києві. На грудях у нього знак "Ветеран війни".

О 9:45 на вул. Інститутській збираються учасники Маршу національної гідності. Голова колони формується біля верхнього виходу з метро Хрещатик. Очолюють марш лідери — "Свободи" Олег Тягнибок, "Національного корпусу" Андрій Білецький і "Правого сектора" Андрій Тарасенко. Поруч із ними народний депутат Андрій Іллєнко, екс-нардеп Андрій Мохник. У колоні — колишній політв'язень Степан Хмара, письменник Василь Шкляр, актор Антін Мухарський. Усього зібралося понад 20 тис. людей.

Колона рушає о 10:00. Йдуть вулицею Інститутською під вигуки "Слава Україні!". Зупиняються навпроти Адміністрації президента. Вхід до неї перекрили поліцейські. Для президента Порошенка несуть метрову цукерку в золотій обгортці й півтораметровий квиток на потяг у російський Липецьк.

— Це — подарунок. Він символізує ціну життів українців, які загинули на війні з Росією. А водночас наш президент веде там бізнес. Тому цей квиток і солодка пілюля — єдиний його шанс залишити Україну цілим, — пояснює 33-річний Олександр Алфьоров, спікер "Національного корпусу".

До будівлі парламенту приходять за 25 хв. На сцену запрошують до слова Олега Тягнибока, Андрія Білецького й Андрія Тарасенка.

— Бездарна міжнародна політика. Люстрацію не провели. Боротьби з корупцією немає, ще й торгують за нашими спинами з окупованими територіями і Москвою, — каже 48-річний Олег Тягнибок. — Ми ставимо перед владою ультиматум. Накреслимо червону лінію, через яку не можна переступити. Очікувати чогось від Верховної Ради і коаліції вже не доводиться. За останні роки 116 мільярдів доларів вивезли з України в офшори. Потрібне повне перезавантаження влади — дострокові вибори до парламенту й переобрання президента. Тому виконайте бодай один пункт Коаліційної угоди — проголосуйте за закон про вибори на основі відкритих списків, змініть склад Центрвиборчкому і забирайтеся геть.

Ці слова зривають оплески та крики "Ганьба!" — у бік Верховної Ради.

— Теперішня ситуація — це плазування, капітуляція та здача територій Кремлю, — говорить 37-річний Андрій Білецький. — Ми, українські націоналісти, єднаємо зусилля, щоб протистояти збройній агресії окупанта на Донбасі й фінансовому диктату із Заходу. В нас вистачить сміливості, сил і рішучості розпустити цю Верховну Раду. Ми зібралися, щоб влада була не злодійська, а українська.

Активісти запалюють фаєри. По периметру площі кидають кілька армійських димових шашок. Густий білий дим затягує присутніх.

Нардепи Андрій Іллєнко й Андрій Білецький йдуть зачитати вимоги націоналістів із трибуни парламенту.

— Маємо вимагати прийняття закону про тимчасово окуповані території й умови звільнення українських земель, — каже зі сцени Степан Хмара. — Треба нагадати Порошенку, щоб він нарешті виконав свої конституційні обов'язки і негайно розірвав стосунки з агресором. А також припинив усі угоди з Російською імперією. Бо це лютий ворог, який замахнувся на нашу державу.

— Гройсмани, Порошенки не виконують Конституцію. А відповідно до неї, народ — це джерело влади. І наш народ бере на себе ці обов'язки, коли заявляє про блокаду захоплених окупантами територій, — виступає 64-річний Віктор Шишкін, перший генеральний прокурор України.

Із Верховної Ради повертаються Білецький та Іллєнко.

— Чекати конструктиву від влади немає сенсу. Вони мають піти геть і дати дорогу тим, хто готовий брати відповідальність за сьогоднішню ситуацію в державі, — говорить 29-річний Андрій Іллєнко. — Ми заявляємо владі: не приймайте закони про особливий статус Донбасу, про вибори на окупованих територіях. Не приватизовуйте стратегічні для України підприємства, не допустіть ринку землі. Не ухвалюйте антисоціальних законів — таких, як підвищення пенсійного віку, нищення малого бізнесу. Ми озвучили ці вимоги у парламенті.

Народні депутати підтримали законопроект про амністію для учасників АТО. Він звільняє від переслідування бійців, які нині сидять у тюрмах.

Мітинг завершують гімном України.

Зараз ви читаєте новину «"Ми зібралися, щоб влада була не злодійська, а українська"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути