пʼятниця, 29 квітня 2016 07:00

Ми отримаємо безвізовий режим

Буденно і майже непомітно пройшла рекомендація Єврокомісії надати безвізовий режим для України 20 квітня. У Києві не відбулося ані чергового маршу рівності, ані переможної ходи депутатів-єврооптимістів. Переконаний, що ввечері ніхто з них навіть не відкрив шампанського — подію сприйняли як сіру щоденщину.

Хай вибачить читач за іронічний стиль, але щодо безвізового режиму протягом останніх двох років було аж надто багато вигуків про "зраду". Людей настільки запрограмували на неминучу поразку, що довгоочікувана перемога не привела до появи черг на отримання біометричних паспортів.

Причина відсутності бурхливого обговорення в ЗМІ — у тому, що опозиції незручно визнавати досягнення позитивного результату, до якого прямо причетний Петро Порошенко. Тим часом саме він 2009 року, тоді ще як міністр закордонних справ, від імені України підписав угоду про план дій із лібералізації візового режиму.

Тоді, 4 грудня 2009-го на саміті Україна-ЄС було визначено "дорожню карту" — план дій та умови, які має виконати Україна. Але через прихід до влади Віктора Януковича цей процес загальмувався і почав реалізовуватися вже після перемоги Революції гідності.

Втім, повернімося до суті питання — що відбулося й коли українці зможуть мандрувати Європою без віз?

20 квітня Єврокомісія, яку ще називають квазіурядом ЄС, внесла пропозицію до Європарламенту надати безвізовий режим Україні. У документі не вказується жодних додаткових умов. Єврокомісія вважає, що Україна здійснила всі необхідні реформи для запровадження безвізового режиму.

Чи не правда, якось не співпадає із заявами української опозиції? Про неминучий зрив безвізового режиму неодноразово попереджала Юлія Тимошенко. Знаменитим на всю країну басом Олег Ляшко не раз театрально запитував, "за що гинули хлопці на Майдані, бо уряд провалює всі безвізові закони".

Зрештою, накричалися до хрипоти, проте звинувачення не підтвердились. Розрахунок такої політтехнології банальний — "осадочек" має залишитись.

З іншого боку, в ЄС навряд чи забули, як "­Самопоміч" відмовилася голосувати за ­антидискримінаційну поправку до Трудового кодексу. Партія, яка походить із найближчого до Європи регіону — Галичини, виявила найменш демократичну позицію. Зрештою, у більшості й без "Самопомочі" знайшли 226 голосів.

Тим часом 25 квітня Нідерланди, що зараз головують в ЄС, заявили: хочуть винести питання безвізового режиму з Україною на затвердження в Європарламенті якнай­швидше і зроблять усе, щоб за це подання проголосувало якомога більше країн ЄС.

Після позитивного рішення Європарламенту, на яке піде близько місяця, має бути остаточне затвердження в Раді ЄС — колегіальному органі, куди входять керівники всіх 28 країн-членів.

Виглядає, що можуть встигнути до серпня. Після цього необхідність у візах для туристичних поїздок відпаде.

У зв'язку з цим опозиція обрала нову тактику для знецінення безвізового режиму: мовляв, в українців немає грошей їздити за кордон. Звісно, через війну, що спричинила падіння економіки, у країні знизився загальний рівень життя. Однак статистика видачі шенгенських віз, яку повідомляють із країн ЄС, свідчить: в Україні охочих поїхати туристами до Європи — понад мільйон. Зокрема в Польщі для них торік видали 930 тис. віз. У найбільш кризовому та страшному на події і втрати 2014 році шенгенські візи отримали понад 1,2 млн українців.

Кожна віза коштує 35 євро консульського збору й потребує десятків витрачених годин на збір та подачу документів. Отже, йдеться про економію понад 100 млн грн, які залишаться в кишенях громадян України.

В інтерв'ю телеканалам 24 квітня Петро Порошенко заявив: не бачить підстав сумніватися в остаточному позитивному рішенні Європарламенту та Ради Європи: "100 відсотків, що в другій половині 2016 року українці повинні їздити в ЄС за своїми біометричними паспортами".

Але чи минуться для країни безслідно фальшиві заяви про зраду національних інтересів та зрив безвізового режиму?

На жаль, українців мимоволі використовують у гібридній війні проти нашої держави. Головне бажання ворога — пересварити нас між собою. Збити маркери "свій-чужий" настільки, щоб Захарченко в Донецьку сприймався меншим ворогом, ніж Яценюк — у Києві; щоб Володимир Путін, який розв'язав війну проти України, дратував менше, ніж український президент.

Для досягнення цієї мети вдень і вночі працюють численні групи в Росії та Україні. Їхнє завдання — сіяти зневіру, розчарування, дратівливість і злість. Тож коли наступного разу знову зустрінетеся з їхньою роботою в соціальних мережах або ЗМІ, згадайте про безвізовий режим.

І, до речі, час отримувати біометричні паспорти.

Зараз ви читаєте новину «Ми отримаємо безвізовий режим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути