вівторок, 22 березня 2016 07:30

"Ми хоч трішки спробували занурити присяжних у реальність"
17

Алі АСЛАНОВ
Геннадій АФАНАСЬЄВ
Валентин ВИГОВСЬКИЙ
Мустафа ДЕГЕРМЕНДЖІ
Хайсер ДЖЕМІЛЄВ

— Верховний суд Чечні відклав слухання у справі українців 52-річного Миколи Карпюка і 42-річного Станіслава Клиха. Суддя захворів у той самий день, коли в Грозний приїхали правозахисники, 72-річна мати Клиха і брати Карпюка, — повідомляє опозиційне російське видання "Грані.Ру". — Справу слухає колегія присяжних. Карпюка і Клиха звинувачують у бандитизмі та вбивствах російських солдатів у ході першої чеченської війни. Як і багато "українських" справ останнього року, ця почала розсипатися, як тільки її подробиці набули розголосу.

Справу про участь у боях проти російської армії в 1994–1996 роках членів УНА-УНСО відкрили 2000 року — і тоді ж припинили. Відновили тільки ­2010-го, вело її ДСУ СК РФ по Північно-Кавказькому федеральному округу. У березні 2014 року з розгортанням кримської історії справа активізувалася. Почав свідчити учасник першої чеченської Олександр Малофеєв, до того засуджений за розбій і вбивство на 23 роки. Раніше він описував участь у чеченських подіях таких відомих українських діячів, як Арсеній Яценюк, брати Олег і Андрій Тягнибоки, Дмитро Ярош, Дмитро Корчинський.

Микола Карпюк, член "Правого сектора", був затриманий 17 березня 2014-го в Росії, куди приїхав замість Яроша. Того виманювали нібито для переговорів із людьми з адміністрації президента. Викладач історії з Києва Станіслав Клих був заарештований трохи пізніше — 8 серпня в російському місті Орел. Поїхав туди, щоб зустрітися зі знайомою. Тільки після їх затримання свідок Малофеєв "згадав", що вони були учасниками боїв у Грозному. Слідство довгий час приховувало місцезнаходження обвинувачених. За цей час вони надали нібито визнавальні свідчення, повторивши детальну оповідь Малофеєва. Але за першої ж нагоди повідомили, що зізнання з них вирвані тортурами, і показали сліди катувань.

— Адвокати спробували залучити до справи аналіз обвинувального висновку, зроблений правозахисним центром "Меморіал", — розповідає свідок захисту, член правління цієї організації 50-річний Олександр Черкасов. — Тоді прокурор запитав, якими офіційними достовірними джерелами ми користувалися. Я хотів було уточнити: офіційними чи достовірними — що не завжди одне і те ж. Користувалися й офіційними — спробував зачитати відповіді з Головного медичного управління і Головної військової прокуратури. Але тут вже запротестував суддя, заявивши, що ці документи не були вивчені в суді. Після нетривалої дискусії між адвокатом і прокурором про різницю між достовірністю і офіційністю суддя виніс відмову в залученні нашого дослідження. Отже, єдиний наш внесок у процес полягає в тому, що ми хоч трішки спробували занурити присяжних у реальність.

У Росії немає більш страшної судової справи

— Справа Клиха і Карпюка більш значна, аніж справа Савченко, — пише у своєму блозі 39-річний Аркадій Бабченко, російський журналіст і учасник чеченської війни. — Принаймні, тим, що не має такої публічності. Я не знаю, хто вони, які їх погляди, моральний і розумовий рівень тощо. Але можу сказати точно — судової справи, більш страшної, ніж ця, в Росії на даний момент немає. Ці люди потрапили дійсно в пекло. І якщо в Савченко вже є світова публічність, що є тепер майже гарантією захисту, то в їхньому випадку цього немає.

По чеченській війні відомо вже практично все. А новорічний штурм Грозного — 31 грудня 1994-го — розписаний просто по хвилинах. Вийшли томи книг, сотні розборів, тисячі статей. Відомо все: хто, де, коли і за яких обставин загинув. Ця операція на дев'яносто дев'ять цілих і дев'яносто дев'ять сотих не має білих плям. Але ні. Вони беруть найвідоміший, найбільш вивчений день тієї війни, і ліплять таке лайно, що тримайте мене семеро.

25 Українських політичних в'язнів, яких утримує Росія

Надія САВЧЕНКО, 34 роки, старший лейтенант, штурман-оператор гвинтокрила Мі-24.

Потрапила в полон терористів у червні позаторік, вивезена в Росію.

Звинувачують у причетності до вбивства співробітників російського телебачення під Луганськом і в незаконному перетині кордону.

Загрожує 23 роки колонії загального режиму.

Утримують в СІЗО в Новочеркаську Ростовської обл.

Олег СЕНЦОВ, 39 років, кінорежисер, учасник проукраїнських мітингів у Криму.

Заарештований у травні позаторік у Криму.

Справа "кримських терористів" — звинувачують у створенні терористичної групи Правого сектора в Сімферополі, яка готувала теракти біля пам'ятника Леніну, меморіалу Вічного вогню, організувала підпали офісів проросійських партій.

Засуджений до 20 років колонії суворого режиму.

У березні 2016-го етапований, за непідтвердженими даними, до Якутії.

Олександр КОЛЬЧЕНКО, 26 років, студент, учасник акцій проти анексії Криму.

Затриманий в Криму у травні 2014-го.

Справа "кримських терористів" — звинувачують у підпалі офісів проросійських партій в Криму, підготовці вибуху біля меморіалу Вічного вогню.

Засуджений до 10 років колонії суворого режиму.

Етапований до м. Копєйськ Челябінської обл.

Олексій ЧИРНІЙ, 34 роки, викладач воєнної історії.

Затриманий ФСБ у травні позаторік нібито з вибуховими пристроями.

Справа "кримських терористів" — звинувачують у підпалі офісів проросійських партій в Криму, підготовці вибуху біля пам'ятника Леніну.

Засуджений до 7 років позбавлення волі.

Етапований до Магадана.

Геннадій АФАНАСЬЄВ, 25 років, юрист, фотограф.

Затриманий ФСБ у травні позаторік у Сімферополі.

Справа "кримських терористів" — звинувачують у підпалі офісів проросійських партій в Криму, участі у Правому секторі.

Засуджений до 7 років позбавлення волі.

Етапований в Комі, але, можливо, переведуть ближче до Криму — у Ростовську, Воронезьку обл. або Краснодарський край.

Микола КАРПЮК, 51 рік, колишній голова УНА-УНСО.

Викрадений ФСБ у березні позаторік, вивезений до Росії.

Фігурант "чеченської справи" — звинувачують в участі в першій чеченській війні у 1994–1995 рр. на чолі загону "Вікінг", убивствах і тортурах російських військових.

Загрожує від 15 років до довічного ув'язнення.

Утримують у Грозному, Чечня.

Станіслав КЛИХ, 41 рік, викладач історії.

Затриманий у серпні ­2014-го в російському Орлі, де навідував дівчину.

Фігурант "чеченської справи" — звинувачують в участі в першій чеченській війні у 1994–1995 рр. у складі загону "Вікінг", убивствах чотирьох російських військових.

Загрожує від 15 років до довічного ув'язнення.

Утримують у Грозному, Чечня.

Юрій СОЛОШЕНКО, 73 роки, колишній генеральний директор Полтавського оборонного заводу "Знамя".

Заарештований ФСБ в Москві у серпні 2014-го.

"Справа про шпіонаж" — за версією слідства, збирався вивезти в Україну секретні комплектуючі до зенітно-ракетного комплексу С-300.

Засуджений до 6 років колонії суворого режиму.

Етапований до Нижнього Новогорода.

Віктор ШУР, 58 років, росіянин, має вид на проживання в Ук­раїні.

Затриманий на українсько-російському кордоні у грудні позаторік.

Звинувачують у державній зраді у вигляді шпіонажу на завдання Держприкордонслужби України — в його фотоапараті знайшли фото занедбаного воєнного аеродрому у Брянській обл.

Засуджений до 12 років колонії суворого режиму.

На час апеляціїї утримують у Татарстані.

Валентин ВИГОВСЬКИЙ, 32 роки, підприємець.

Викрадений у серпні позаторік на вокзалі в Сімферополі, вивезений до Москви.

"Справа про шпіонаж" — звинувачується в економічному і військовому шпіо­нажі в авіакосмічній галузі Росії, зборі інформації на підприємствах оборонно-промислового комплексу.

Засуджений до 11 років колонії суворого режиму.

Утримується в СІЗО в Москві.

Ахтем ЧИЙГОЗ, 51 рік, заступник голови Меджлісу.

Заарештований у Криму в січні 2015 року.

Фігурант "справи 26 лютого" — звинувачують в організації масових безладів 26 лютого 2014 року біля Верховної ради Криму, коли загинули двоє осіб.

Загрожує до 10 років.

Утримують у Сімферопольському СІЗО.

Алі АСЛАНОВ, 34 роки, кримський фермер, батько 4 дітей.

Заарештований у Криму у квітні 2015 року.

Фігурант "справи 26 лютого" — звинувачують в організації масових безладів 26 лютого 2014 року біля Верховної ради Криму.

Загрожує до 8 років.

Утримують у Сімферопольському СІЗО.

Мустафа ДЕГЕРМЕНДЖІ, 26 років, торговий представник.

Заарештований у Криму в травні 2015 року.

Фігурант "справи 26 лютого" — звинувачують в організації масових безладів 26 лютого 2014 року біля Верховної ради Криму.

Загрожує до 8 років.

Утримують у Сімферопольському СІЗО.

Олександр КОСТЕНКО, 30 років, активіст Євромайдану, колишній міліціонер.

Заарештований у Криму в лютому 2015 року.

За версією слідства 11 лютого 2014-го на Майдані завдав тілесних ушкоджень кримському беркутівцю.

Засуджений на 3 роки 11 міс. позбавлення волі.

Етапований в колонію №5 Кіровської обл.

Юрій ІЛЬЧЕНКО, 37 років, севастопольський блогер.

Справа про екстремізм, підбурення ненависті і ворожнечі — за публікації статей з критикою російської окупації Криму і війни на Донбасі.

Загрожує від 5 до 20 років.

Утримують у Сімферопольському СІЗО.

Хайсер ДЖЕМІЛЄВ, 34 роки, син лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

На момент окупації Криму знаходився в СІЗО Бахчисарая — смертельно поранив людину з необережності. В екстрадиції в Україну відмовили.

Засуджений російським судом до 3,5 року ув'язнення.

Етапований в Астраханську обл.

Сергій ЛИТВИНОВ, 32 роки, різнороб із Луганської обл.

Затри­мали у серпні ­2014-го в Ростовській обл., де лікував зуби.

Перша версія слідства — участь у бойових діях у складі батальйону "Дніпро", "карательні розстріли" 39 мирних жителів, зґвалтування 8 жінок і 12-річної дівчини — розвалилася. Друга, робоча версія — пограбування громадянина Росії.

Загрожує до 7 років.

Утримують у СІЗО Ростова.

ФІГУРАНТИ "СПРАВИ Хізб ут-Тахрір":

Нурі ПРИМОВ, Руслан ЗЕЙТУЛЛАЄВ, Рустем ВАІТОВ, Ферат САЙФУЛЛАЄВ затримані у січні-квітні у Криму.

Муслім АЛІЄВ, Емір-Усеїн КУКА, Енвер БЕКІРОВ, Вадим СІРУК затримані у лютому 2016-го після серії обшуків у кримських татар.

Усіх вісьмох підозрюють в організації діяльності терористичної організації і участі в ній.

Загрожує до 10 років позбавлення волі.

Утримують у Сімферопольському СІЗО.

Зараз ви читаєте новину «"Ми хоч трішки спробували занурити присяжних у реальність"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути