пʼятниця, 02 липня 2010 00:24

Через дачу сина Азарова людям перекривають прохід до озера

"Через дорогу в ліску, де колись була база відпочинку уряду, є будинок сина Азарова. Про це всі говорять. Сам прем"єр живе за санаторієм "Конча". Щоранку і щовечора їздить по дорозі біля нас", — каже Людмила. Вона з двома сусідками сидить на лавці біля 9-поверхівки на вул. Матикіна на південній околиці Києва.

Людмила понад 40 років працювала в санаторії "Конча-Заспа". Розповідає, що за ним знаходяться державні дачі посадовців.

— Як приходить п"ятниця, субота, такі салюти з тої сторони, що мама дорогая. Якось на вихідних так стріляли, що я ледь з дивана не впала. Думала, що бомби рвуться, — приєднується до розмови 68-річна Валентина Матвіївна. — Там живе не тільки Азаров. Ще Тимошенко, Кучма, Кравчук. І не тільки там у них дачі. В Литвина, в Юльки, в генерального прокурора Медведька є ще біля Ботанічного саду на Печерську. Мій син міліціонер. Він там чергував. Приносив фотографії, показував. Розказував, що Медведько якось напився і наказав, щоб усю ніч його кота шукали. Після того син звільнився.

У сусідньому супермаркеті "Продукти" прилавки переповнені товарами. Продавець Людмила говорить, що місяць тому заходив Азаров з дружиною.

— Без охорони. Він частенько заходить. Купив водичку і молоко. Тут майже щодня бувають якісь політики. Заходить Кінах, співак Меладзе.

Мешканці будинків на вул. Матикіна кажуть, що скільки тут живуть, ходять купатися на озеро Конча — заплаву Дніпра. Підходи до водойми забудували маєтками й перегородили огорожами.

Дорога до озера йде крізь сосновий ліс. Свіжий асфальт без жодної вибоїни. Минаємо напіврозвалену будівлю колишньої бази відпочинку Кабміну й упираємося у металеві ворота і паркан із червоної цегли. Це приватна територія колективу "Південний". Її забудували шістьма маєтками.

До озера веде дорога, затиснута між двома парканами. Робітники якраз встановлюють поперек неї хвіртку.

На березі загоряє жителька будинку з вул. Матикіна 47-річна Леся Бондаренко.

— Кожен день сюди йдеш і не знаєш, випустять чи ні. Можуть закрити прямо сьогодні, і вже не вийду, — скаржиться. — Не обійдеш, бо скрізь собаки бігають. А колись озером човнами плавали аж до Дніпра.

Обтрушує з ніг пісок. Показує на 3-метрову зелену металеву огорожу, що перерізує берег і заходить у воду на 3 м. На ній — камера спостереження.

— Це дача сина прем"єра Азарова — Олексія. Але там ніхто не живе. Тільки охорона.

На "пляжі Азарова" стоять кабінка для перевдягання та гараж для човнів. До маєтку на крутий берег ведуть камінні сходи з білими перилами. Вгорі серед сосен можна розгледіти дерев"яні альтанки, різнокольоровий дитячий майданчик.

Пляж обходить літній охоронець із фірми "Альфа-метал":

— Купатися людям поки дозволяємо. Команди виганяти не давали. Хай і на тому спасибі кажуть.

Маєток нагорі від території колективу "Південний" відгороджений окремим цегляним парканом. На ньому через кожні 5–6 м є камери спостереження. На обійсті — кілька будинків з червоної цегли, багато сосен, підстрижений газон. Уздовж звивистих камінних доріжок бачимо ковані ліхтарі. Біля одного з найбільших будинків — жіноча скульптура.

Жителі вулиці вул. Матикіна говорять, що Азарови почали будувати маєток 2005-го. За два роки завершили. Одне з п"яти сусідніх володінь належить міністру фінансів Федорові Ярошенку. Він — приятель Миколи Азарова.

Сам прем"єр запевняє, що не причетний до маєтку.


За сотку землі заплатили по 27,5 гривні


Дачу сина Миколи Азарова звели на землі приватного колективу забудовників "Південний". Одна із засновників цього колективу Ірина Смітюх —  дружина нардепа-"регіонала" Григорія Смітюха.

Територія раніше належала урядовому будинку відпочинку "Конча-Заспа". 10 років тому її передали Держуправлінню справами. 2004-го ДУС продало 11,9 га колективу "Південний" за 33 тис. грн. Це — 27,5 грн за сотку землі.

Зараз ви читаєте новину «Через дачу сина Азарова людям перекривають прохід до озера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути